Managed hosting door True

Ordina in het rood door reorganisatie

 

Ict-dienstverlener Ordina boekt in het eerste halfjaar van 2011 een verlies van 7,7 miljoen euro. Dat komt voornamelijk door eenmalige reorganisatiekosten (7,2 miljoen euro). De dienstverlener die verschillende bedrijfsonderdelen verkocht, ziet de terugkerende omzet licht stijgen. In de eerste zes maanden van 2011 groeide met name de omzet uit dienstverlening in de financiële sector. Overheden blijven ict-investeringen uitstellen, lichtte ceo Ronald Kasteel toe.

Ordina voert een reorganisatie door om de verhouding tussen direct en indirect personeel te verbeteren. Daardoor vervallen in 2011 85 indirecte functies waaronder managementlagen. Daarnaast verkocht het bedrijf belangen in Integer Ormit en Finext. Daardoor daalde de omzet ten opzichte van het eerste halfjaar van 2010 met 6 miljoen euro naar 221 miljoen euro.

Kijkend naar de verschillende activiteiten van het bedrijf daalde de omzet uit consulting met 4,4 procent tot 29,3 miljoen euro. De omzet uit ict-diensten steeg met 10,3 procent naar 123,4 miljoen euro, de omzet uit outsourcing en projecten daalde met 0,3 procent tot 66,3 miljoen euro. Gekeken naar de omzet uit terugkerende opdrachten, steeg de omzet met vijf procent door stijging van volumes, tarieven en sturing op kosten.

In de eerste helft van 2011 daalde de omzet uit opdrachten voor de overheid en zorg met 6,4 procent naar 86,9 miljoen euro. Kasteel: 'De overheidsmarkt wordt nog gekenmerkt door de in 2010 aangekondigde bezuinigingen. Kasteel verwacht vooral uitstel in plaats van afstel. 'De overheid zal moeten investeren in vernieuwing van de bedrijfsvoering en verbetering van de dienstverlening. Ict is juist een middel om de beoogde bezuinigingen en efficiëntieslag te behalen.'

Groei

De omzet uit ict- en adviesdiensten voor financiële instellingen groeide met 23,8 procent ten opzichte van de eerste helft van 2010. De omzet komt uit op 67,2 miljoen euro. Kasteel: 'Het gaat voornamelijk om eenmalige opdrachten van individuen. Om aan de vraag vanuit de financiële instellingen te kunnen voldoen, moest Ordina tijdelijk externen inzetten.

De omzet uit opdrachten voor de industriële sector groeiden met 4,8 procent naar 64,9 miljoen euro.

Geen vooruitblik

Ordina durft gezien de huidige ontwikkelingen op de financiële markten en internationale schuldenproblematiek geen verwachtingen uit te spreken voor de komende zes maanden.

Volgens Kasteel worden de resultaten in het vierde kwartaal het meest bepalend voor de prestaties over heel 2011. In het eerste halfjaar zitten de vakantiemaanden juni en juli, daarin presteren we zwakker. De laatste drie maanden van het jaar zijn de belangrijkste voor ons.'

Het was de laatste keer dat Kasteel de cijfers presenteerde, hij verlaat per 1 september na 22 jaar het bedrijf.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4109903). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.