Managed hosting door True

Leo Apotheker wil meer omzet uit softwareverkoop

HP koopt voor 10,3 miljard dollar Autonomy

 

HP koopt voor 10,3 miljard dollar het Britse Autonomy, leverancier van infrastructuursoftware voor ondernemingen waarmee webgebaseerde clouddiensten kunnen worden geleverd. Het betreft de grootste overname van een softwarebedrijf die HP ooit heeft gedaan. Met deze overname lijkt HP’s ceo Leo Apotheker zijn belofte na te komen om een grotere speler te worden op het gebied van zakelijke software.

Zowel de directies van HP en Autonomy zijn het eens over de overname. HP betaalt 42,11 dollar per aandeel voor de overname van Autonomy. Alleen de aandeelhouders moeten nog hun goedkeuring geven. HP hoopt eind 2011 de overname van Autonomy te hebben afgerond.

Het verhaal van Autonomy, dat zijn hoofdkantoor heeft in het Britse Cambridge, is er één van snelle groei door grote overnames. In 2005 kocht het bedrijf concurrent Verity voor 500 miljoen dollar, in 2007 betaalde het 375 miljoen dollar voor e-mailarchiveringspecialist Zantaz en in 2009 legde het 775 miljoen dollar op tafel voor webcontentmanagementbedrijf Interwoven. Vorig jaar kocht het ook nog de 'information governance'-business van CA Technologies voor een onbekend bedrag. In mei van 2011nam Autonomy voor 380 miljoen dollar het cloudaanbod van Iron Mountain over. Het gaat hierbij om het aanbod van online back-up en recovery, digitale archivering en eDiscovery-oplossingen.

Gestructureerde en ongestructureerde data

In 2010 haalde Autonomy een omzet van 870 miljoen dollar. In 2009 was de omzet nog 740 miljoen dollar. Met de overname van Iron Mountain kwam daar nog eens 130 tot 140 miljoen dollar bij, waardoor Autonomy een miljardenbedrijf werd. Het voegde zich daarmee langzaam maar zeker bij het clubje van SAP, Sage en Dassault Systemes, de grootste softwarebedrijven van Europa.

Volgens Apotheker kunnen klanten van HP dankzij de technologie van Autonomy beter hun opgeslagen data beheren en analyseren, zowel gestructureerde data als ongestructureerde data. Het lijkt erop dat HP ook wil profiteren van de groeimarkt van 'big data'.

Omzet uit software moet omhoog

man cloud laptop kantoor

HP wil met een groter aanbod van software meer clouddiensten leveren

Autonomy is HP's grootse aankoop op het gebied van software. Veel meer dan de aankoop van  Mercury Interactive voor 4,5 miljard dollar, die in 2006 plaatsvond. Toch heeft HP grotere overnames gedaan, zoals EDS voor 13,9 miljard dollar (2009) en Compaq voor 25 miljard dollar (2002). Afgelopen jaren kocht het netwerkleverancier 3Com voor 2,7 miljard dollar, smartphone-leverancier Palm voor 1,2 miljard dollar en dataopslagspecialist 3Par voor 2,35 miljard dollar.

Met de overname van Autonomy wil HP zijn omzetcijfers uit de verkoop van software, onder andere software voor clouddiensten, opkrikken. In 2010 werd er 3 procent van de 126 miljard dollar omzet via de verkoop van software gehaald. Apotheker wil dit percentage verdriedubbelen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4102793). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.