Managed hosting door True

'Personeelstekort remt groei ICT-bedrijf'

 

Een kleine 70 procent van de ict-bedrijven heeft moeite om gekwalificeerd ict-personeel te vinden. Bij driekwart van die bedrijven vertraagt het tekort aan geschikt personeel de omzetgroei. Bij een kwart van de bedrijven stagneert de omzetgroei door het gebrek aan geschikt personeel. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ICT~Office. De marktmonitor over het tweede kwartaal van 2011 is specifiek gericht op de arbeidsmarkt voor ict'ers.

Uit de gegevens blijkt dat de bedrijven voor de instroom van nieuw ict-personeel vooral kijken naar starters die de hbo-opleiding Informatica hebben afgerond.

Een afgeronde opleiding hoeft echter geen vlekkeloze start te betekenen. Driekwart van de ondervraagde bedrijven vindt de aansluiting tussen de opleiding en de beroepspraktijk een probleem. Volgens hen hebben starters onvoldoende ontwikkelde verkoopvaardigheden, theoretische kennis van ict en communicatieve vaardigheden. De ict-bedrijven moeten de starters vooral bijscholen in bedrijfskundige kennis, projectmanagement, communicatieve vaardigheden, theoretische kennis van ict en sales-vaardigheden.

Extra kosten

Een derde deel van de werkgevers zegt duizend tot vijfduizend euro extra kosten te maken om een starter inzetbaar te krijgen. Nog eens een derde van de bedrijven is tussen de vijfduizend en vijftienduizend euro kwijt. Een kwart geeft zelfs vijftienduizend euro of meer uit om een starter productief te krijgen, stelt de organisatie.

De cijfers over de arbeidsmarkt komen uit de ict-marktmonitor van augustus 2011 van ICT~Office. Dat onderzoek geeft een indicatie van de marktontwikkelingen in de sector. Het belangrijkste deel van het onderzoek bestaat uit een ondervraging van financieel directeuren van 130 ict-bedrijven.

'10.000 vacatures'

ICT~Office becijferde eerder dat in 2015 het tekort aan gekwalificeerd ict-personeel is opgelopen tot tienduizend vacatures.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4100349). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Dit bewijst maar weer eens dat HBO kandidaten niet per definitie beter zijn dan MBO nivo.
Geef MBOers ook kansen, en ik denk dat ze uiteindelijk minder kosten om verder opgeleid te worden dan hogeropgeleide, ze kunnen zeker wel goed leren, hebben alleen vaak moeite met enkele vakken die tegenwoordig wel bepalend zijn voor een hoger nivo..
Ze worden al jaren aan de kant gezet, terwijl er hele goeie bij zitten die een aanwinst zijn voor menig bedrijf, maar ja het zijn maar MBO er tjes. 1.5 jr ervaring opgedaan tijdens opleiding is voor menig bedrijf niet boeiend helaas.
Succes met het onbegrijpelijke personeels tekort.
Groetjes Linda

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.