Managed hosting door True

Sector tempert verwachting van vraag naar ICT

 

Crisis

Ict-bedrijven matigen hun verwachtingen van de vraag naar producten en diensten in Nederland. Ze verwachten dat een kleine opleving in het tweede kwartaal van 2011 niet doorzet in het derde kwartaal. Door de schuldencrisis is er gebrek aan vertouwen. De sector verwacht, kleine verschillen tussen hardware, software en diensten daargelaten, dat de vraag naar ict in het derde kwartaal 2011 ongeveer gelijk zal aan het derde kwartaal van 2010. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor van brancheorganisatie Ict~Office.

De brancheorganisatie schrijft in de kwartaalmonitor van augustus 2011: 'De verwachte vraag naar hardware en kantoortechnologie neemt zeer licht toe. Bedrijven die actief zijn in printers en kopieermachines zijn het meest somber over de groei en verwachten een stagnatie van de vraag. De verwachte vraag naar software in het derde kwartaal stijgt gemiddeld, vergeleken met de andere sectoren.'

Volgens de organisatie zijn de verwachtingen van bedrijven in de applicatiesoftware iets positiever dan de verwachtingen van leveranciers van systeemsoftware. 'De licht positieve trend van het tweede kwartaal van 2011 zet daarmee door, hoewel de groei iets minder sterk zal zijn.'

Volgens de brancheorganisatie hebben ict-dienstverleners een gemiddelde verwachting van de vraag in het derde kwartaal van 2011. 'Vergeleken met de omzetontwikkeling in het tweede kwartaal van 2011 verwachten de dienstverleners een iets minder grote groei. De verwachtingen van de sector telecom en internet voor het derde kwartaal van 2011 zijn licht positief. Vergeleken met de omzetontwikkeling in het tweede kwartaal van 2011 is de verwachte groei van de vraag naar telecom en internet behoudend.'

'Schuldencrisis en broos herstel'

De kwartaalmonitor geeft een indicatief beeld van de economische prestaties van de ict-sector in het afgelopen kwartaal en een vooruitblik op het komende kwartaal.

Ict~Office: 'Met de hevigheid van de huidige schuldencrisis, zowel in Europa als in de Verenigde Staten, is het recente economische herstel na de zware klappen in 2009 nog broos. Dit kan ook effect hebben op beursgenoteerde ict-bedrijven.' De brancheorganisatie benadrukt dat op het moment van peilen voor de kwartaalmonitor, juli 2011, de schuldencrisis nog niet zijn piek had bereikt.

Bovenstaande ongunstige macro-economische ontwikkelingen kunnen hun weerslag hebben op de economische groei in de ict-branche in het derde en vierde kwartaal van 2011.

'Bezuinigingen zijn kans'

De bezuinigingen van het kabinet Rutte worden voelbaar voor de ict-sector. De vraag naar ict loopt terug, dat overschaduwt de vraag vanuit bedrijven. De brancheorganisatie benadrukt dat ict-toepassingen juist tot bezuinigingen kunnen leiden en roept de politiek op om actie te ondernemen om het vertrouwen in de markt te herstellen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4099863). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.