Managed hosting door True

Tablet verstiert dertigste verjaardag PC

 

Het is op 12 augustus 2011 precies dertig jaar geleden dat ict-leverancier IBM de pc introduceerde. Erg feestelijk wordt het niet voor de machine, want door de komst van tablets en laptops worden er steeds minder pc's gekocht. Ook een van de ingenieurs die de pc in 1981 bij IBM ontwikkelde, Mark Dean, heeft zijn pc ingeruild voor een tablet. Dean: 'Ik ben blij dat IBM in 2005 afscheid nam van zijn pc-tak, want het pc-tijdperk wordt zo langzamerhand afgesloten.'

Mark Dean is een van de twaalf ingenieurs die onder Philippe Don Estridge de eerste pc voor thuis maakte. 'De introductie van de pc zorgde voor een verandering in het leven van mensen. We gingen anders werken en communiceren. Uiteindelijk is er een industrie uit voortgekomen waar wel driehonderd miljoen machines per jaar werden verkocht. Daar ben ik trots op.'

Historie

Philippe Don Estridge geeft op 12 augustus 1981 in het Waldorf Astoria in New York een persconferentie om de IBM 5150 aan te kondigen. Estridge kreeg van IBM opdracht een 'gebruiksvriendelijke microcomputer' te ontwikkelen, die mensen mee naar huis konden nemen en niet meer mochten kosten dan 1500 Amerikaanse dollar. Alleen door microprocessoren van Intel en software van Microsoft te gebruiken, werd deze prijs gehaald.

In eerste instantie was de reden om bestaande componenten te gebruiken vooral om niet zelf opnieuw het wiel te moeten uitvinden. Het was een goedkope, maar revolutionaire zet. Don Estridge maakte de technische specificaties namelijk openbaar, waarop andere leveranciers hardware en software begonnen te ontwikkelen om aan die pc te koppelen. Het gebeurt zelfs zo massaal dat er zelfs hele kopieën verschijnen van de pc. Het apparaat blijkt een groot succes.

Aan het einde van het 1981, toen de pc een half jaar te koop was, zijn er al tweehonderdvijftigduizend stuks over de toonbank gegaan. De IBM 5150 krijgt daardoor zelfs de 'Machine of the Year'-status van Time Magazine, omdat de machine ervoor zorgt dat thuis computeren wordt geaccepteerd. Een nostalgisch moment, voor een machine die inmiddels op zijn retour is.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4088392). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.