Managed hosting door True

In 2011 zijn er 5,6 miljard mobiele aansluitingen

Gartner: dataverkeer gaat van luxe naar noodzaak

 

Openbaar vervoer

De mobiele aansluitingen stijgen in 2011 wereldwijd met 11 procent ten opzichte van 2010 naar 5,6 miljard. Dit concludeert onderzoeksbureau Gartner. In 2010 waren er vijf miljard mobiele aansluitingen. De omzet van mobiele datadiensten stijgt nog meer ten opzichte van 2010. Deze komt met een stijging van 22,5 procent op 314,7 miljard dollar. Providers moeten door de populariteit van mobiele aansluitingen hun abonnementen aanpassen, volgens Gartner.

Het mobiele dataverkeer stijgt enorm omdat steeds meer mensen op hun smartphones en tablets gebruik maken van internet. Onderzoeker Jessica Ekholm zegt: 'Mobiele datavolumes groeien omdat datanetwerken sneller worden en zich steeds breder verspreiden over de wereld. Bovendien groeit het aantal nieuwe gebruikers van datanetwerken, maar ook de mate waarin data verbruikt wordt per gebruiker.'

Dit klinkt positief voor mobiele aanbieders, maar hun omzet zal niet zo hard groeien als de connectiviteit. De sterke koppeling tussen omzet en dataverkeer verdwijnt, wat uiteindelijk voor mobiele aanbieders zal resulteren in hogere netwerkkosten om het groeiende dataverkeer te kunnen blijven ondersteunen, meent Ekholm.

Providers moeten transparanter

Gartner verwacht in 2015 een totaal aan mobiele aansluitingen te kunnen noteren van 7,4 miljard, met een omzet van 552 miljard. Nu wordt mobiele connectiviteit nog gezien als een luxe, maar dit zal binnenkort van een handige service naar een essentieel middel veranderen. Hierdoor moeten providers flexibelere en meer gepersonaliseerde data-abonnementen aanbieden, zegt Gartner.

'Providers moeten transparanter zijn over hun mobiele datacontracten om data roaming inzichtelijker te maken,' zegt Ekholm. Een manier is om op de maandelijkse factuur aan te geven hoeveel MB er is verbruikt aan data. KPN en Vodafone hebben eind juli 2011 laten weten dit te gaan doen, zodat klanten kunnen inschatten welk abonnement zij nodig hebben. Beide providers verhogen de kosten van hun databundels in het najaar van 2011. Gebruikers hebben nu nog mobiel internet met onbeperkte datalimiet, waardoor zij vaak geen idee hebben van hun verbruik.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4082600). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.