Managed hosting door True

Vastgelopen software zorgt voor beursstoring

Wederom problemen door technisch mankement Euronext

 

Wederom veroorzaakt een ict-storing bij NYSE Euronext problemen op de Amsterdamse beurs. Vrijdag 29 juli 2011 werd het computersysteem van Euronext getroffen door een softwareprogramma dat niet reageerde. De applicatie is bedoeld om transactieprocessen te beheren. Deze liep vast, waardoor tussen 15:24 tot 17:08 uur geen standen konden worden doorgegeven op de AEX. Ook de beurzen van België en Frankrijk hadden problemen door de storing. De beurshandel kon doorgaan, maar desondanks zijn optiebeleggers woedend. In dezelfde maand, op 12 juli 2011, vond ook een storing plaats bij Euronext.

In Het Financieele Dagblad van 2 augustus 2011 geven verschillende optiebeleggers aan niet te spreken te zijn over de storing. Optiebeleggers speculeren op de beurs, dus hebben zij de laatste beursstanden nodig. Omdat deze niet konden worden vrijgegeven, hebben beleggers in sommige gevallen voor duizenden euro's verloren door de storing. Bovendien zeggen de financiële mannen dat Euronext niet duidelijk was in wat de procedure was, wat hen belemmerde in de uitvoering van hun werk.

In Computable gaf expert Igor Ybema naar aanleiding van de storing van 12 juli 2011 aan dat Euronext zijn problemen niet volledig de baas is. Tijdens die storing ontstond een vertraging in de indexsystemen, waardoor de publicatie van aandelenkoersen urenlang moest worden stilgelegd. Volgens NYSE Euronext lag de oorzaak toen aan een 'overschrijding van de berichtcapaciteit in een upstream datasorteer- en routeerapplicatie'.

NYSE Euronext heeft bekend gemaakt het Japanse technologiebedrijf Metabit te willen overnemen. Deze onderneming verbindt dealingrooms met kopers. Of dit een stap is om iets aan de technische storingen te doen, is nog onbekend.

Donald Duck

Op 2 augustus 2011 werd de Amsterdamse beurs door een opmerkelijke beroemdheid geopend. De gong kreeg een klap van een Donald Duck. In het gelijknamige tijdschrift wordt heel 2011 extra aandacht besteed aan geldzaken. Volgens Euronext wil de stripeend 'niet rijk worden zoals zijn oom Dagobert, maar op een educatieve een humoristische wijze de weekbladlezers wat bijbrengen.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4068633). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.