Managed hosting door True

Woordenboek Automatisering verschijnt weer

 

Van het Woordenboek Automatisering is na 23 jaar een vierde druk verschenen. Het boek verklaart 18.675 Engelstalige begrippen en 21.125 afkortingen op het terrein van automatisering, computers, programmeertalen, netwerken en telecommunicatie. De 1159 pagina's tellende uitgave kost 29,50 euro en is in elke Nederlandse boekwinkel en online te koop. Het naslagwerk is geschreven door beëdigd vertaler Engels en voormalige IBM-voorlichter Henk Biemond.

Deze vierde, geheel herziene en uitgebreide druk van het Verklarend Woordenboek Automatisering is de opvolger van het Woordenboek Automatisering dat voor het eerst in januari 1985 verscheen bij uitgeverij PBNA en waarvan er in Nederland vele tienduizenden zijn verkocht. De laatste bijgewerkte versie verscheen in september 1988.

De nieuwe druk bevat vele begrippen die in de tussentijd zijn ontstaan op terreinen als cloud computing, internet, programmeertalen, testmethoden, methodieken en beveiliging. Een groot aantal lemma's dat betrekking heeft op verouderde technologie, zoals ponskaartmachines, keert in de nieuwste druk niet terug. Veel mainframetermen zijn echter gehandhaafd, omdat deze machines in de praktijk nog veel worden gebruikt.

Afkortingen

Het woordenboek bestaat uit twee gedeelten: de verklarende begrippenlijst met Engelstalige ingangen en een lijst met afkortingen. In de verklarende begrippenlijst is van veel Engelstalige termen een Nederlandse vertaling gegeven en één of meer verklaringen. Verder bevat het een uitgebreide selectie van begrippen en termen die aansluiten op de dagelijkse praktijk.

Auteur Henk Biemond is beëdigd vertaler Engels van beroep. Hij startte met het verzamelen van verklaringen van Engelse automatiseringstermen toen hij als voorlichter werkte bij ict-dienstverlener IBM. Daar hield hij zich onder andere bezig met het vertalen van persberichten en technische teksten op het gebied van computerapparatuur en programmatuur.

Na zijn vertrek bij IBM is Biemond lang zelfstandig werkzaam geweest als freelance technisch vertaler, onder andere voor Computable. Zo vertaalde hij berichten van Amerikaanse correspondenten en achtergrondartikelen uit Engelstalige zusteruitgaven. Hij is zich blijven verdiepen in alle aspecten van de automatisering. Als subtiele verwijzing naar zijn voormalige werkgever is het omslag van het boek gedrukt in het huidige IBM-blauw.

Verklaring

Als doelgroep voor zijn boek ziet Biemond de huidige generatie ict'ers die op zoek is naar een begrijpelijke Nederlandse vertaling en uitleg van allerlei Engelstalige begrippen die zij in hun werk tegenkomen. 'Op internet kun je voor de meeste afkortingen en termen meestal zeer bruikbare verklaringen vinden, maar een uitleg in begrijpelijk Nederlands is er meestal niet', zegt Biemond.

Het vinden van een uitgeverij die het lijvige boekwerk wilde uitbrengen was lastig. 'Uitgevers durfden het risico niet aan', zegt Biemond. Dus besloot hij het drukken van duizend hardcover exemplaren uit eigen middelen te financieren. Uitgeverij Free Musketeers verzorgde het drukken en distribueren van het boek.

Verklarend Woordenboek Automatisering

De vierde druk van het Verklarend Woordenboek Automatisering (ISBN 9789 0484 1952 4) is te bestellen bij alle boekwinkels in Nederland en België of online te koop bij uitgeverij Free Musketeers voor 29,50 euro (hardcover).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4065182). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.