Managed hosting door True

VMware past vSphere 5-licenties aan na kritiek

 

VMware past binnenkort zijn licentiebeleid aan dat het hanteert voor het nieuwe virtualisatieplatform vSphere 5. Zo kunnen klanten meer geheugen aan hun virtuele machines (vm’s) toevoegen. Het nieuwe licentiebeleid leidde eerder tot een storm aan kritiek van boze gebruikers die veel virtuele machines en cpu's in gebruik hebben.

De veranderingen zijn aangekondigd door blogger Derek Seaman, een Amerikaanse dataopslag- en virtualisatiespecialist. Hij meldt dat VMware van plan is het licentiebeleid voor vSphere 5 aan te passen, waardoor er meer geheugen op een vram (virtual random access memory) kan worden opgeslagen. Ict-dienstverleners zijn inmiddels door VMware op de hoogte gesteld, aangezien zij de virtualisatiesoftware aan klanten verkopen.

Volgens Seaman wordt de vSphere 5 Enterprise-vram-licentie verhoogd van 32 GB naar 64 GB. De vSphere 5 Enterprise Plus-licentie wordt verhoogd van 48 GB naar 96 GB. vSphere 5 Essentials en Essentials Plus wordt verhoogd van 24 GB naar 32 GB. VMware limiteert ook het aantal vram voor  een licentiepool van een klant voor 96 GB per virtuele machine, zelfs als de klant meer mag gebruiken. Volgens Seaman is de aankondiging een soort van compromis die VMware aan eindgebruikers voorstelt.

Vram

Doordat klanten nu meer geheugen aan hun virtuele machines kunnen toevoegen, hoopt VMware dat klanten minder boos zijn op het nieuwe licentiebeleid van VMware. In het nieuwe licentiebeleid gaat de gebruiker voortaan per central processing unit (cpu) en voor de virtualisatie gebruikte hoeveelheid ram (vram) betalen. Een vram is het geconfigureerde geheugen per cluster voor de virtuele machines die aanstaan. Klanten verwachten dat ze meer moeten gaan betalen als ze vier of zes cpu's in hun gevirtualiseerde server hebben. Inmiddels hoopt de concurrentie boze VMware-klanten aan te trekken.

VMworld Kopenhagen

VMware geen commentaar op de blog van Seaman. VMware's ceo Paul Maritz zei eerder dat ongeveer 5 procent van de klanten wat gaat merken van het nieuwe licentiebeleid. Willem van Enter, directeur van VMware Benelux, zei de kritiek van gebruikers serieus te nemen.

vSphere 5 komt in de loop van het derde kwartaal op de markt. Europese klanten en partners krijgen meer informatie tijdens de VMworld-conferenties die dit jaar plaatsvinden in Las Vegas (29 augustus-1 september) en Kopenhagen (18-20 oktober).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4065160). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.