Managed hosting door True

Halfgeleiders schaars door Japanse natuurramp

 

De aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart 2011 troffen zal voor de ict-branche tot eind van dit jaar en begin 2012 voelbaar zijn. Door de natuurramp en de vrijgekomen nucleaire straling, kunnen leveringen van ict-componenten, zoals batterijen en halfgeleiders, vertraging oplopen. Dit meldt onderzoeksbureau Gartner.

Gartner zegt dat de productie wordt genormaliseerd, maar het onderzoeksbureau verwacht eind 2011 en begin 2012 wel nog problemen op het gebied van levertijden van halfgeleiders die gebruikt worden in notebooks, tablets en smartphones. De vraag naar dergelijke nieuwe halfgeleiders is groot. Volgens Gartner groet de omzet van application specific standard product (assp) halfgeleiders dit jaar naar 79,7 miljard dollar. In 2015 wordt er met assp-halfgeleiders een omzet gehaald van 99,4 miljard dollar.

De application-specific integrated circuit (asic) halfgeleidermarkt groeit de komende jaren ook verder, aldus Gartner. Dit komt onder andere door de sterke vraag naar Apple-producten, zoals de iPad-tablet en iPhone.

Prijsstijgingen

Het tekort aan hoogwaardige ict-componenten, zoals harde schijven, heeft al geleid tot prijsstijgingen. Hardwareleveranciers proberen nu zoveel mogelijk componenten in te kopen om aan klanten te kunnen leveren, zo melden handelaren en onderzoeksbureau Canalys.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3997599). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Dit artikel is nog niet vrijgegeven voor publicatie.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.