Managed hosting door True

Inter Access moest veer laten in 2010

Investeerder Rapar sprong twee keer bij met extra lening

 

De omzet van Inter Access is vorig jaar onder de grens van honderd miljoen gezakt. De automatiseerder uit Hilversum schreef aan opbrengsten 97,5 miljoen euro in de boeken. In 2009 lag de omzet nog op 121,5 miljoen euro. Het aantal medewerkers daalde van 723 eind 2009 naar 519 eind 2010. Inter Access noteerde over 2010 een verlies van 3,3 miljoen euro. De krimp in omzet en medewerkers werd veroorzaakt door moeilijke marktomstandigheden en het afstoten van bedrijfsactiviteiten, meldt het jaarverslag 2010.

Directeur Hans den Hartog schrijft in het directieverslag van de jaarcijfers 2010 dat eind 2010 een eerste, voorzichtige opleving van de vraag naar ict-diensten zichtbaar is geworden, met name in de industrie en de (financiële) dienstverlening. Dit herstel heeft zich in de eerste maanden van 2011 doorgezet, maar Den Hartog vindt het lastig te voorspellen of het om een definitief herstel gaat. Hij verwacht dat er pas in 2012 ruimte ontstaat voor het herstel van de tarieven.

2010 geldt als een bewogen jaar voor Inter Access. De automatiseerder ging bijna kopje onder, maar werd gered door een financiële injectie van investeerder Rapar (Rabobank Participaties). Deze machtsgreep ging ten koste van de positie van directeur/oprichter Gerard Willemse, die zijn meerderheidsbelang zag verdampen. Rapar zette via een extra emissie een lopende lening van acht miljoen euro om in aandelenkapitaal en verwierf zo de meerderheid in de ict-dienstverlener. Nog steeds lopen naar aanleiding hiervan tussen Inter Access en Willemse juridische procedures.

Afgestoten

Uit het jaarverslag 2010 blijkt dat Rapar nog twee keer de helpende hand moest bieden. Zowel in juni als in december 2010 verstrekte de grootaandeelhouder een aanvullende achtergestelde lening van 2,5 miljoen euro, zodat Inter Access weer over voldoende liquide middelen kon beschikken.

In de loop van 2010 koos Inter Access ervoor een aantal bedrijfsactiviteiten af te stoten, zoals de SAP-tak (verkocht aan Magnus), de Prodin-softwaregroep (via een management-uitkoop verzelfstandigd)) en de IBM i-Serie-groep (afgestoten aan Pantheon). Ook is een aantal contracten met medewerkers ontbonden die kennis hadden waarin Inter Access geen toekomst meer zag, zoals van IBM zSeries en bepaalde softwarelicentietaken. Uit het directieverslag blijkt dat de afgestoten bedrijfsactiviteiten goed waren voor een totale omzet van acht miljoen euro. Zo'n 110 medewerkers hebben het bedrijf naar aanleiding van deze vervreemdingen verlaten.

Teleurstellend

De omzet kreeg daarnaast harde klappen door de moeilijke marktomstandigheden. Met name bij de financiële sector en de overheid kwamen minder opdrachten los, met ook nog eens lagere tarieven en zware concurrentie. Opvallend genoeg maakt het directieverslag geen melding van een eventuele negatieve invloed op orders door de onrust en onzekerheid die er rond Inter Access ontstond.

Directeur Den Hartog schrijft dat vanuit financieel perspectief de resultaten over 2010 teleurstellend zijn te noemen. Naast de forse omzetdaling tot 97,5 miljoen euro noteerde Inter Access opnieuw rode cijfers. Over heel 2010 gaat het om een negatief bedrijfsresultaat van 4,99 miljoen euro, waarvan 3,6 miljoen euro bestaat uit een reorganisatielast (1,6 miljoen euro) en een post eenmalige lasten (2,3 miljoen). Het uiteindelijke nettoverlies over 2010 bedraagt 3,3 miljoen euro. In 2009 was het verlies nog 1,3 miljoen euro, al was het verlies in 2008 met 16,2 miljoen euro veel hoger.

Groei?

Directeur Den Hartog wil met een afgeslankter Inter Access, opgedeeld in de divisies Application Solutions en Infrastructure Solutions, slagvaardiger en gerichter op de markt opereren. Daarbij profileert de ict-dienstverlener zich als speler op de Nederlandse en Belgische middenmarkt. De directeur heeft een driejarenplan uitgestippeld om in 2013 weer een gezonde groei te kunnen laten zien. Daarin is ook weer ruimte voor werving van personeel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3997186). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.