Managed hosting door True

Vakbonden delen pamfletten uit aan IBM'ers

 

Vakbondbestuurders hebben dinsdagochtend 14 juni 2011 pamfletten uitgedeeld aan het IBM-personeel op het Nederlandse hoofdkantoor in Amsterdam. In de uitgereikte tekst roepen de actievoerders op tot betere arbeidsvoorwaarden bij IBM. Ze stellen dat de drang naar winstmaximalisatie van de multinational ten koste gaat van de werkgelegenheid en secundaire arbeidsvoorwaarden. De meeste personeelsleden namen het vel papier in ontvangst.

'Gefeliciteerd met het honderd jarig bestaan van IBM'. Met die ietwat verhullende boodschap meldden bondsbestuurders van FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Dienstenbond zich 14 juni 2011 bij de slagbomen van het parkeerterrein van het IBM-hoofdkantoor in Amsterdam. De meeste automobilisten nemen het aangereikte pamflet via het zijportier aan en rijden rustig door om aan het werk te gaan. Een enkeling weigert het pamflet.

Volgens de bonden gaat het er achter de schermen onrustiger aan toe. Vakbondsleden van IBM zouden klagen over de beloningsstructuur, gebrek aan inflatiecorrectie en versobering van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals de leaseregeling en de vergoedingen van internet en mobiel bellen. De bonden schrijven: 'Het bedrijf heeft in 2010 een recordwinst geboekt maar medewerkers profiteren daar niet van.' In enkele landen zou personeel dat zich wil verenigen zelfs tegengewerkt worden. Reden voor de internationale vakbonden om actie te voeren. Ze vragen de werkgever om meer respect te tonen voor de arbeidsvoorwaarden van medewerkers die het bedrijf het succes hebben gebracht dat het boekt.

Aan de poort van het bedrijf wisselen de reacties van: 'Goed dat jullie eindelijk actie voeren' tot 'Ik heb niks met vakbonden.' Het zijn flarden van gesprekken die vanaf de zijkant van de oprit naar de parkeerplekken worden opgevangen. IBM verbiedt het om rechtstreeks met medewerkers te praten. 'Dat is niet onze policy', klinkt het. Een gesprek met de vakbondsbestuurder moet buiten het hek plaatsvinden. Beveiligers kijken toe.

Reactie IBM

IBM meldt in een officiële reactie dat het bedrijf het wettelijke recht van werknemers om zich wel of niet aan te sluiten bij vakbonden of andere werknemersorganisaties respecteert. 'De organisatie heeft er altijd in geloofd dat  IBM en haar werknemers het meest gediend zijn bij een goede coöperatieve werkomgeving met directe communicatie tussen werknemers en management', staat in de statement. Een woordvoerder ter plaatse heeft daar weinig aan toe te voegen.

De voorzitter van de centrale ondernemingsraad van IBM kon nog niet reageren. Hij is net terug van vakantie en was nog niet op de hoogte van de acties. Hij verwacht in de middag van dinsdag 14 juni een inhoudelijke reactie te kunnen geven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3990537). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.