Managed hosting door True

'SSD zaagt aan stoelpoten SAN'

 

Het Storage Area Network (SAN) wordt binnen vijf jaar ingehaald door SSD-technologie. Dat beweert het jonge bedrijf Iodis, distributeur van het SSD-medium Fusion-io ioDrive en V3 Systems. De Fusion-io ioDrive presteert net zo goed als 300 tot 500 enterprise-klasse harde schijven. Tegen slechts een fractie van de kosten.

Opslagcapaciteit doet in de zakelijke wereld steeds minder ter zake, terwijl de performance van die opslag steeds belangrijker wordt. Veel capaciteit in datacentra blijft onbenut, omdat de prestaties van de harde schijven onder de maat is. Die performance is eenvoudig te verhogen door het gebruik van de Fusion-io ioDrive. Technisch directeur van Iodis, Kasper van Beem: "Door de Fusion-io ioDrive presteren data-intensieve databases gemiddeld een factor tien sneller." Marc Voncken, projectleider MARC is zeer verrast door de snelheid die het kaartje levert. "Vijftien keer sneller dan het SAN op pure databaste i/o, dat is echt vreselijk snel."

De gevolgen van de Fusion-io ioDrive zijn enorm, voorspelt Van Beem. "Binnen nu en vijf jaar worden magnetische disken niet meer gebruikt voor primaire opslag, maar louter nog voor backup. Primaire opslag draait straks op ioDrives, omdat dat het goedkoopste en snelste medium is. Deze kaartjes worden het SAN."

Iodis
Iodis is distributeur van de Fusion-io ioDrive en V3 Systems in Nederland. Iodis is gevestigd in Nieuwegein en werkt samen met zo'n tien resellers, variërend van gespecialiseerde IT-bedrijven tot grote system integrators.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3987098). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Vreemde titel.
SSD vervangt niet het SAN, SSD vervangt magnetische disken in het SAN.
HEt SAN blijft nodig en heeft dan ook totaal andere functionaliteiten dan deze kaart.

Terminologie is inderdaad fout, "het SAN" is niet een opslagsysteem maar puur het netwerk tussen servers en opslagsystemen.

SSDs zijn nog ver verwijderd van een kosteneffectieve opslag voor grote datavolumes. Er zijn erg veel organisaties met PB aan opslag. Als je dat in SSDs wilt uitvoeren ben je rap failliet..

SSDs zijn inderdaad wel erg goed voor high-performance DBMSen, mits het datavolume binnen een betaalbare SSD capaciteit past.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.