Managed hosting door True

Nieuwe telecomwet beschermt netneutraliteit

 

Een voorstel van D66, PvdA, GroenLinks en SP om de telecomwet zodanig te wijzigen dat de netneutraliteit wordt beschermd, kreeg woensdag 8 juni 2011 brede steun in de Tweede Kamer. Ook minister Verhagen ontpopte zich tijdens het debat tot een warm pleitbezorger van netneutraliteit.

'Als we afgaan op de uitspraken van vandaag, gaat Nederland dinsdag 14 juni 2011 netneutraliteit verankeren in de wet en daarmee geschiedenis schrijven', laat Bits of Freedom weten. 'Want wordt het amendement volgende week aangenomen, dan zijn we het eerste land in Europa dat open en vrij internet in de wet vastlegt. Dat betekent dat het verboden wordt voor internetaanbieders om specifieke diensten, zoals internettelefonie, te blokkeren of er extra geld voor te vragen.'

Minister Verhagen maakte tijdens het debat duidelijk dat hij heffingen op of het blokkeren van nieuwe diensten zoals Skype echt ongewenst vindt. 'Iedereen moet toegang kunnen krijgen tot alle informatie op internet', aldus Verhagen.

Mobiele VoIP

Netneutraliteit is het principe dat al het internetverkeer op dezelfde wijze moet worden doorgegeven, ongeacht de inhoud. Deze basisvoorwaarde voor de openheid van het internet werd recent onder meer aangetast door KPN. Voortgedreven door slinkende spraak- en sms-inkomsten, besloot de telecomreus om vanaf de zomer van 2011 extra geld te gaan vragen voor het doorgeven van diensten zoals mobiele VoiP.

De herziening van de telecomwet is een uitvloeisel van Europese telecomrichtlijnen. Het conceptvoorstel dwong tot nu toe alleen af dat providers transparant moeten zijn over het blokkeren of extra belasten van het internetverkeer op basis van de inhoud ervan. Het amendement stelt voor om dat te verbieden.

'Beprijzen van het internetverkeer op basis van de hoeveelheid data of de snelheid mag wel,' zo zei Verhagen tijdens het debat.

Cookies

Het wetsvoorstel regelt verder dat providers datalekken zo snel mogelijk moeten melden. Verder moeten websites internetgebruikers voortaan toestemming vragen om cookies op hun computer te plaatsen. Daarnaast komen er regels dat overstappende klanten die hun nummer houden nooit langer dan een dag zonder internet komen te zitten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3986381). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.