Managed hosting door True

Eén op 2000 gebruikers offline door IPV6-dag

 

Zorgen

Op IPv6-dag (woensdag 8 juni 2011) leveren grote internetbestemmingen zoals Google, Facebook en Yahoo! hun diensten voor één dag zowel via IPv4 als IPv6. Op die manier hoopt de Internet Society (ISOC), de vereniging die 'World IPv6 Day' organiseert, te bereiken dat organisaties voorbereid zijn op een internet waarop steeds meer diensten zowel via IPv4 als IPv6 bereikbaar zullen zijn. De verwachting is dat slechts een heel klein deel van de internetgebruikers getroffen wordt: naar schatting slechts 0,05 procent.

De bedoeling van deze dag is om organisaties onder relatief gecontroleerde omstandigheden te confronteren met mogelijke problemen die kunnen ontstaan als gevolg van slecht geconfigureerde netwerkapparatuur. Bedrijven met routers die niet geschikt zijn voor IPv6 zullen geen hinder ondervinden van IPv6-dag. Maar juist de 'silent adopters', bedrijven die al jaren geleden IPv6-geschikte apparatuur hebben aangeschaft, maar deze niet goed geconfigureerd hebben, kunnen problemen verwachten.

World IPv6 Day

'Veel bedrijven beschikken inmiddels wel over netwerkapparatuur die geschikt is voor IPv6, maar ze hebben die niet altijd juist geconfigureerd', vertelt directeur Michiel Leenaars van de Nederlandse afdeling van ISOC. 'Daardoor is er een kans dat deze apparaten, wanneer ze denken dat ze netwerkverkeer kunnen afhandelen via het IPv6-protocol, het spoor bijster raken. In praktische zin betekent het dat genoemde sites en diensten dan voor sommigen op die dag helemaal niet meer werken. Wereld IPv6-dag is een simpele lakmoesproef om organisaties in een vroeg stadium, onder gecontroleerde omstandigheden met deze problemen in aanraking te laten komen.'

Leveranciers

Bedrijven met routers die niet geschikt zijn voor IPv6 zullen geen hinder ondervinden van IPv6-dag. Maar juist de 'silent adopters', bedrijven die al jaren geleden IPv6-geschikte apparatuur hebben aangeschaft, maar deze niet goed geconfigureerd, kunnen problemen verwachten. Dat geldt ook voor de leveranciers van deze apparaten, die op 8 juni telefoontjes kunnen verwachten van verontruste klanten.

De verwachting is dat slechts een heel klein deel van de internetgebruikers getroffen wordt: naar schatting slechts 0,05 procent. Systeembeheerders die niet zeker weten of hun bedrijf zich in de gevarenzone bevindt, kunnen dat ook al testen op deze site.

Google onbereikbaar

Leenaars: 'De pechvogels die met verkeerd geconfigureerde systemen zitten, zullen als ze niet op tijd de boel aanpakken die dag een wat kale internetervaring hebben - zonder zoekmachine als Google, Bing en Yahoo, zonder sociale netwerksites als FaceBook en Plurk of sites als Tom's Hardware. Met een beetje pech werken ook Windows Update en iTunes niet, doordat de achterliggende provider Akamai ook meedoet aan IPv6-dag. En als ze dan naar de site van Cisco of Juniper gaan om te kijken wat er aan de hand is, lopen ze tegen hetzelfde probleem op. 'Het moet één keer pijn doen', aldus Leenaars.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3978227). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Dit artikel is nog niet vrijgegeven voor publicatie.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.