Managed hosting door True

HP Discover 2011

HP onthult modulair datacenter

 

Een modulair datacenter in een eigen behuizing dat snel en goedkoop opgezet kan worden en bovendien 'tot 95 procent energie-efficiënter' is dan een traditioneel datacenter. Dat is HP's beschrijving van zijn nieuwste datacenter, de HP POD 240a, dat als bijnaam het 'ecoPOD' heeft. Dit 'Performance Optimized Datacenter' (POD) werd aangekondigd op de HP Discover-conferentie in Las Vegas.

'We zitten midden in een capaciteitscrisis voor datacenters', stelt Mark Potter, senior vice president & general manager, Industry standard Servers and Software (ISS) bij HP. 'Binnen nu en 5 jaar verdubbelt de vraag naar datacentercapaciteit. Bovendien worden de eisen aan energieverbruik steeds hoger.' Volgens hem volstaat dan de bouw van nieuwe, monolithische datacenters niet. 'Het duurt ongeveer 24 maanden om zo'n 'baksteen-en-cement'-datacenter te bouwen en dat kost (voor een klein tier 3-datacenter) gemiddeld zo'n 33 miljoen dollar. Een dergelijk datacenter verbruikt per jaar 1,54 miljoen dollar aan energiekosten en is helemaal niet zo efficiënt.' Potter spreekt van een power usage effectiveness (pue) van 2,4. Dat betekent dat voor elke 2,4 Watt er 1 Watt verloren gaat.

Met het ecoPOD komt HP naar eigen zeggen met dé oplossing. Dat modulaire datacenter kan in 12 weken worden opgezet voor zo'n 8,5 miljoen dollar. Het kan 44 standaard racks bevatten, oftewel 4400 servers, wat gelijk staat aan de omvang van een traditioneel datacenter van bijna 1000 vierkante meter. Het ecoPOD werkt op een tiende van die oppervlakte. Zo is het datacenter dus iets groter dan het datacenter in standaard 20- en 40-voetscontainers die HP al aanbiedt en iets kleiner dan het modulaire HP Flexible Datacenter

Veruit het belangrijkste is echter het energieverbruik: het ecoPOD haalt een pue van 1,05. Daarmee is het dus zo'n 95 procent energie-efficiënter. HP bereikt dat naar eigen zeggen met zijn eigen 'Adaptive Cooling'-techniek, waarbij de temperatuur en vochtigheid binnen en buiten constant gemeten wordt. Met een optimale mix van koeling met buitenlucht en zelfgekoelde lucht kan het datacenter heel wat energie besparen. 'Zelfs bij externe temperaturen, ver boven de 30 graden, is het ecoPOD tot 75 procent efficiënter', aldus de fabtikant. De energiekosten per jaar worden op zo'n 520.000 dollar geschat.

Momenteel werkt HP al persoonlijk samen met enkele 'early adopters' van dit datacenter, onder meer enkele bedrijven in Houston en ook de universiteit Harvard in Boston. Tegen het einde van het jaar komt het HP POD 240a op de markt in Noord-Amerika. In Europa wordt het waarschijnlijk begin 2012 geïntroduceerd.

In samenwerking met Datanews 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3975262). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.