Managed hosting door True

CIO’s ontberen invloed op innovatiebeleid

 

Chief information officers (CIO's) vrezen dat zonder ict-innovatie hun organisatie marktaandeel zal verliezen. Probleem is dat zij er vaak niet verantwoordelijk voor zijn. Cio's die direct rapporteren aan de ceo van het bedrijf of in de raad van bestuur zitten, hebben de meeste kans op succesvolle innovaties. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een wereldwijd onderzoek onder tweeduizend cio's van detacheerder en arbeidspecialist Harvey Nash, in samenwerking met PA Consulting.

Uit de 'IT Leadership Strategic Survey' van Harvey Nash komt naar voren dat de druk vanuit het bestuur en de onderneming op de cio toeneemt. Van ict wordt een efficiënte verwerking en analyse van informatie verwacht, in combinatie met een snel antwoord op marktomstandigheden, zodat een bedrijf zich staande kan houden in de wereldwijde concurrentie. Cio's vinden dan ook dat als zij niet innoveren en geen nieuwe technieken mogen omarmen, hun bedrijf risico loopt de concurrentieslag te verliezen.

Innovatie is een must geworden, vindt driekwart van de cio's in de enquête van Harvey Nash. Jan-Leen 't Jong, algemeen directeur van Harvey Nash Nederland, constateert echter dat slechts iets meer dan de helft er ook verantwoordelijk voor is. 'Daarnaast blijkt uit ons onderzoek dat cio's die direct aan de ceo rapporteren 25 procent meer kans hebben op succesvolle innovaties. Ook blijkt het uit te maken of ze vorig jaar een budgetverhoging hebben gekregen voor innovatie of dat zij lid zijn van het bestuur van de organisatie. Dit geeft respectievelijk 18 procent en 22 procent meer kans. Er zit dus nog een gat tussen wat cio's als noodzaak zien en wat zij uiteindelijk kunnen leveren.'

Nederland

Wel tekenen de onderzoekers aan dat de rol van cio de afgelopen jaren steeds strategischer is geworden. De helft van de ondervraagde ict-directeuren zegt deel uit te maken van de directieraad of het managementteam. Dat is een stijging van 8 procent in vergelijking met de resultaten van het onderzoek van vorig jaar. De cio's uit Nederland lopen hierbij voorop, blijkt uit de studie. 57 procent van hen zegt deel uit maken van het topmanagement of de directie, een hoger percentage dan het wereldwijd gemiddelde. Ook op andere vlakken scoren ict-directeuren hoger dan het gemiddelde, zoals bij het hebben van een functie met internationale verantwoordelijkheid, het kunnen nemen van strategische beslissingen en het direct rapporteren aan de hoogste baas.

Uit het onderzoek blijkt verder dat nieuwe technologieën zoals public clouddiensten (11 procent), private clouddiensten (21 procent), mobiele technologie (22 procent) en de opkomende sociale netwerken al worden ingezet. Ook lopen er bij veel organisaties proefprojecten rond deze technologieën. Slechts een klein percentage van de ondervraagden heeft na onderzoek besloten dat deze nieuwe technologieën niet geschikt zijn voor hun onderneming.

Onderzoek

De Harvey Nash IT Leadership Strategic Survey is een jaarlijks, internationaal onderzoek gehouden onder meer dan tweeduizend cio's wereldwijd, waaronder ruim driehonderd Nederlandse deelnemers. Het onderzoek behandelt actuele onderwerpen die spelen in het vakgebied van de cio, zoals dit jaar innovatie en social media.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3958679). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.