Managed hosting door True

Microsoft en Cisco samen in beveiliging

 

Microsoft en Cisco gaan hun initiatieven voor de bestrijding van computervirussen op netwerkniveau bundelen. Doel is de beveiligingssystemen van verschillende fabrikanten tot een effectiever geheel te smeden.

In hun doelstelling hadden het NAP-voorstel (Network Access Protection) van Microsoft en het door Cisco voorgedragen NAC (Network Admission Control) al een heleboel gemeen. Beide systemen laten computers pas toe tot het netwerk als deze aan bepaalde vooraf gestelde minimale beveiligingseisen voldoen.
 
Doel van deze werkwijze is de verspreiding van virussen via het bedrijfsnetwerk in de kiem te smoren. Daarnaast krijgen netwerkbeheerders meer controle over de beveiliging van het gehele netwerk. Als het antivirus-programma niet van de laatste virusdefinities voorzien is of recente en cruciale lapmiddelen in de software ontbreken wordt zo'n computer voor reparatie in een afgeschermd gedeelte van het netwerk geparkeerd.
 
In de uitwerking van deze werkwijze zaten veel verschillen. Microsoft en Cisco gaan elkaar toegang geven tot de programmeercode van beide systemen. Microsoft gaat het netwerkprotocol dat Cisco in zijn voorstel gebruikt uitgebreid bestuderen. Cisco zet de loep op de api's van Microsofts clientsoftware voor computers en servers. Ook zullen zij api's en protocollen op elkaar afstemmen. Doel is dat afnemers in de toekomst naar believen onderdelen uit beide systemen door elkaar kunnen gebruiken.
 
Cisco had overeenkomsten gesloten met fabrikanten van antivirussoftware als Trend Micro, Symantec, McAfee en CA. Het voorstel van Microsoft wordt naast deze groep ook ondersteund door een flink aantal alternatieve aanbieders van netwerkapparatuur. Trend Micro heeft al laten weten blij te zijn met de bundeling van krachten, omdat het bedrijf niet twee standaarden hoeft te volgen. Ook veel afnemers zouden blij zijn met deze koerswijziging, omdat zij nu hun geld op één paard kunnen inzetten. Halverwege 2005 komt Cisco met een eerste versie van NAC. Bedrijven moeten nog meer geduld hebben voor Microsofts NAP.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/395070). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.