Managed hosting door True

36.000 werkplekken krijgen nieuw besturingssysteem

Microsoft moderniseert EU met Windows 7

 

De Europese Commissie gaat 36.000 werkplekken moderniseren met Windows 7. Het Europees orgaan heeft Microsoft een raamcontract aangeboden ter waarde van 44,7 miljoen euro. De softwareleverancier moet voor dat bedrag specifieke diensten leveren rond de Microsoft-software die de Europese instellingen in huis hebben en het nieuwe besturingssysteem invoeren. De Europese instellingen, agentschappen en andere organen gebruiken de Microsoft-software binnen een Institutional License Agreement (ILA).

Microsoft was de enige kandidaat voor deze grote aanbesteding. Het gaat hierbij om een 'onderhandelingsprocedure zonder een oproep tot mededinging', aldus Datanews. Volgens de Europese Commissie kunnen de softwarediensten alleen door Microsoft worden geleverd. Het gaat onder meer om ondersteuning voor de oplossing van technische problemen, advies en specifieke kennisoverdracht van de producten. ‘Deze ondersteuning- en adviesdiensten zijn zo nauw verbonden met de producten die de ILA bestrijkt, dat zij grondige, technische kennis vereisen van deze softwareproducten en dit op een dergelijk hoogstaand niveau dat enkel de maker van de software in staat is ze te verlenen', zo staat te lezen in de aanbesteding.

De 36.000 werkplekken zijn verspreid over 42 agentschappen en instituties van de Europese Commissie. Het huidige contract, dat een waarde heeft van rond de 49,8 miljoen euro, wordt beheerd door Microsoft-reseller Fujitsu. De overeenkomst loopt 31 mei af. De Europese Commissie mag overigens met het bestaande contract al upgraden naar Windows 7. Eerder toonde Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie, interesse om desktopvirtualisatie met Windows 7 bij de Europese Commissie door te voeren.

DIGIT

Er waren geen andere partijen uitgenodigd voor deze tender. Het Directoraat-generaal DG Begroting (DG BUDG) van de Europese Commissie had eerder nog voor een openbare aanbesteding gepleit. Maar volgens het Directoraat-generaal Informatica (DIGIT), dat verantwoordelijk is voor de ict-strategie van de Europese Commissie, voldoet Microsoft aan alle eisen.

European Interoperability Framework (EIF)

Nu Microsoft de order wint, kan dat een sneeuwbaleffect hebben ten gunste van de verkoop van Windows-software. Veel aanverwante Europese instellingen en overheden kopen dezelfde software die de Europese Commissie gebruikt. Europese overheidsinstellingen zijn goed voor 20 procent van alle software die in Europa wordt gekocht.

Voorstanders en lobbyisten van open source software (oss) zijn verbaasd dat de Europese Commissie exclusief onderhandelt met Microsoft.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3947436). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Kijk, dan weet je weer waar die geldverslindende ambtenarenmachine genaamd EU met onze belastingcenten blijft. Men mocht al upgraden naar W7 en dan toch een nieuw duur contract afsluiten (exclusief met M$, dus dat zal wel "stevig uit-onderhandeld zijn"....). Nu snap ik ook dat de EU de begroting wil verhogen, kunnen ze nog meer over de balk smijten. Stoppen met die handel!

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.