Managed hosting door True

Rijk geeft weer te veel geld uit aan ICT

 

De rijksoverheid heeft de ict-uitgaven nog niet onder controle. In 2010 is er voor minimaal 178 miljoen euro meer aan grote ict-projecten uitgegeven dan was ingeschat in 2009. De totale meerjarig geraamde kosten van de huidige 36 grote en risicovolle lopende projecten bedragen 1,942 miljard euro.

Dit blijkt uit de Jaarrapportage bedrijfsvoering 2010 dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft uitgebracht. Een belangrijk onderdeel hiervan is de rapportage over de voortgang en status van grote en risicovolle ict-projecten.

Twee miljard

In vergelijking met de rapportage vorig jaar zijn de totaal geraamde kosten van lopende ict-projecten enigszins teruggelopen: van 2,23 miljard naar 1,94 miljard. Maar die vergelijking is wat lastig te maken omdat er in de tussentijd een aantal projecten is afgerond en afgevoerd van de lijst en er een aantal nieuwe projecten is toegevoegd. Daaronder zitten voor het eerst projecten die weliswaar een budget hebben dat onder de twintig miljoen euro ligt (de grens om als groot ict-project te worden aangemerkt), maar als risicovol zijn bestempeld.

Verder zijn er zes operationele projecten van het ministerie van Defensie van de lijst afgevoerd en één project van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Daarover wordt apart gerapporteerd. Wanneer de ict-componenten daarvan worden meegerekend, zullen de totale uitgaven van grote en risicovolle ict-projecten waarschijnlijk ook boven de twee miljard euro uitkomen.

Evaluatie

Het Rijk wil onder aanvoering van Rijks-cio Maarten Hillenaar meer grip krijgen op ict-projecten. Daarvoor worden onder meer zogeheten Gateway Reviews gehouden, een Engelse methode om de risico's van ict-projecten in kaart te brengen. Van de grote ict-projecten heeft inmiddels 26 procent zo'n evaluatie ondergaan. Dit jaar worden de Gateway Review-resultaten gemeten.

Uit de jaarrapportage blijkt dat slechts bij twaalf van de 44 projecten die in 2010 tot de categorie 'groot en risicovol' behoren, de budgetverantwoordelijkheid bij de chief information officer ligt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3945924). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.