Managed hosting door True

EMC World 2011

'Tape-markt staat op instorten'

 

Back-ups worden steeds vaker uitgevoerd op appliances met harde schijven in plaats van op tape. In 1999 werd wereldwijd nog 11,9 procent van back-ups op tape uitgevoerd, maar eind 2010 was dat nog maar 4,6 procent, aldus onderzoeksbureau IDC. 'De tape-markt staat op instorten', aldus BJ Jenkins, baas van EMC’s back-updivisie.

Jenkins zei dit tijdens tijdens de gebruikersconferentie EMC World 2011, die in Las Vegas werd gehouden. Volgens hem groeit de back-upmarkt gemiddeld met 5 procent per jaar, baserend op cijfers van IDC. Steeds meer data wordt opgeslagen op appliances in plaats van op tape. Dat komt doordat it-afdelingen steeds vaker deduplicatie- en speciale back-upapparatuur aanschaffen. Volgens onderzoeksbureau IDC leidt EMC de markt voor back-up appliances met een aandeel van 64,2 procent.

Problemen

Stephen Manley, chief technology officer (cto) van EMC's backup recovery systems-divisie, merkt steeds vaker dat it-afdelingen naar alternatieven voor hun back-ups zoeken. Dat komt volgens hem omdat opslag op tape ‘operationele problemen' veroorzaken. Zo zou een dataversie, dat op tape is opgeslagen, niet altijd precies hetzelfde zijn als deze opnieuw wordt opgevraagd. ‘Daarnaast duurt het opslaan en opvragen van data op tape langer dan op een speciale appliance', aldus Manley.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3933557). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

ongenuanceerd stuk.
Vergelijk de prijs per GB van tape en Disk eens, Tape is per GB 10x zo goedkoop. Om maar nog niet te spreken van de kosten van power en cooling van Disk VS Tape.

Disken verbruiken ~ 200x zoveel stroom als Tape.

Ja, laten we de kosten van tape en disk eens vergelijken. Mag ik beginnen? Een 24TB ReadyNAS NAS-SAN van NETGEAR kost 6,000 euro. Tel daar nog een paar tientjes per jaar aan stroom bij op.
Vergelijk dat met een tapestreamer en tapes, de kosten er om heen en het kostenplaatjje rond de feiten dat een tapestreamer niet always-on en realtime benaderbaar is, niet snel kan repliceren, de capaciteit van een tape niet te schalen is, tapes kwijtraken of in de auto in de zon worden gelegd etc etc. Disk to disk wint.

Is de prijs van tape velen malen lager en zijn de kosten van disk vele malen hoger?
Het is alleen mogelijk een goed vergelijk te maken tussen disk en tape als alle kosten in ogenschouw genomen worden. Dus kosten van opslag, stroomverbruik, support, management, maar vergeet ook de kosten van ongewenste downtime niet! Kortom, tape is goedkoop, zeer goedkoop als je kijkt naar de prijs per GB. Maar, neem je de kosten van handling, opslag, management en ongewenste downtime in de calculatie mee, dan is tape vele malen duurder dan disk. Vanuit die optiek bekeken zou de tape markt best wel eens op instorten staan. Uiteindelijk wordt een backup gemaakt om snel en veilig te kunnen restoren en met de omvang van data groei is tape misschien niet meer het juiste medium.

Wij merken dezelfde trend. De backup gaat online.
Hiervoor is inline dedup wel een vereiste, daarmee bespaar je tot 20 x de storage behoete.
Als je ook nog eens MAID gebruikt, dormant drives voor dormant data, bespaar je ook nog eens fors stroom.
Als er nu naar het totale kostenplaatje gekeken wordt, is het gebruiken van disk goedkoper dan tape en zijn de backup's direct benaderbaar. We maken immers een backup om te kunnen restoren.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.