Managed hosting door True

'Te weinig kijk op lange termijn bij implementatie'

 

Bij de invoering van bedrijfssoftware wordt onvoldoende rekening gehouden met de lange termijn. De betrokkenen letten te weinig op zaken als de verandering van bedrijfsprocessen over vijf tot tien jaar, de ontwikkeling van de markt, groei of krimp van het aantal medewerkers en mogelijke internationale uitbreiding van de activiteiten. Adviesbureau IT Selector stelde de negen grootste missers bij implementatietrajecten samen.

Dat bureau legde de stelling: 'Wat zijn de grootste missers bij implementatietrajecten?' voor aan experts op het gebied van erp-, crm en e-commerce. Aan de hand van ongeveer veertig reacties werden negen missers genoemd.

Implementaties mislukken door het ontbreken van een lange termijnvisie en een onafhankelijke projectleider. Ook gebeurt dit doordat de focus op software ligt in plaats van op mensen en doordat de organisatie niet meegaat in de plannen van de directie.

Andere missers worden samengevat onder het verschuiven van de focus van processen naar de software en de zoektocht van organisaties naar maatwerk terwijl standaardsoftware voldoet. Ook worden keuzes maken, gebrekkige communicatie naar alle betrokkenen en het bepalen van het budget genoemd.

Als leidraad voor organisaties die een erp- crm of of e-commerce pakket willen implementeren worden de uitkomsten van het onderzoek aangeboden.

'Helft implementaties mislukt'

Jaap Lucas, directeur van IT Selector: 'Ondanks de vele miljoenen die bedrijven en overheden investeren in grootschalige software-implementaties, maken ze veel fouten bij de planning en uitvoering. Ervaringscijfers tonen aan dat 40 tot 50 procent van de software-implementaties mislukt. Van implementaties die wel slagen halen organisaties de verwachte return on investment (roi) niet, waardoor projecten slechts voor 70 tot 80 procent slagen in plaats van volledig.'

Lucas stelt dat voor wat betreft het niet slagen van erp-, crm-  en e-commerce-implementaties geen onderscheid wordt gemaakt in branche of bedrijfsgrootte. 'Voor bedrijfsleven en overheid is het essentieel dat er eerst wordt gekeken naar de behoeften van de organisatie. Daar moet vervolgens een passende oplossing bij worden gezocht, in plaats van andersom. Daarnaast is een onafhankelijk projectleider, een realistisch budget en een breed gedragen opvatting nodig om tot een succesvolle implementatie te komen.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3926161). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.