Managed hosting door True

Infrastructuur hindert outsourcen in Bangladesh

 

Een gebrekkige infrastructuur is één van de nadelen van outsourcing naar Bangladesh. Daarnaast zijn de bescherming van het intellectuele eigendom en taalproblemen een punt van aandacht, meldt Gartner. Onlangs bezocht een Nederlandse ondernemersdelegatie Bangladesh om zich te oriënteren op de mogelijkheden van outsourcing.

Volgens een Gartner-rapport scoort Bangladesh slecht op het terrein infrastructuur, veiligheid van intellectueel eigendom en Engelse taalvaardigheid. Toch vormt dit voor de Nederlandse delegatieleden geen belemmering om met Bengaalse bedrijven in zee te gaan. Doorslaggevend is natuurlijk in hoeverre een specifieke partner met deze kwesties weet om te gaan. Veel bedrijven hebben een aggregaat voor als de stroom uitvalt en een Wimax-abonnement voor als het kabelinternet eruit ligt.

De kennis van het Engels onder de bevolking is over het algemeen matig. Het uitleggen aan een Riksja-bestuurder waar de reis naartoe gaat, behoeft al snel een grote groep druk discussierende omstanders om er uiteindelijk uit te komen. En ook hoger opgeleiden spreken niet altijd goed Engels, hoewel dit van bedrijf tot bedrijf sterk uiteenloopt.

Intellectuele eigendom

Het derde punt van aandacht is de gebrekkige bescherming van het intellectuele eigendom: Bangladesh staat op de tweede plaats in de lijst van onveilige landen. Volgens Paul Tjia, offshore-specialist bij GPI Consultancy, vormt dit geen belemmering om softwarecode in Bangladesh te laten schrijven. 'China is de koning van het kopiëren en ook daar zijn veel Westerse bedrijven actief.' Zo is het prima mogelijk om programmeurs in een afgeschermde omgeving te laten werken, zonder toegang tot gevoelige data.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3922478). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.