Managed hosting door True

Telefoonfabrikant wil één miljard euro besparen

Nokia verkoopt Symbian aan Accenture

3000 werknemers wisselen van werkgever, 4000 ontslagen

 

Nokia heeft met Accenture een principe-overeenkomst bereikt om de Symbian-softwareactiviteiten over te dragen aan de dienstverlener. Bij die overdracht zullen wereldwijd 3000 werknemer van werkgever moeten wisselen. De mobieltjesfabrikant neemt de stap met het doel in 2013 één miljard euro te kunnen besparen in vergelijking met 2010 op het gebied van 'Devices& Services'. Deze doelstelling maakte het bedrijf vorige week bekend.

Als onderdeel van de samenwerking, die nog niet definitief is, gaan ongeveer drieduizend Nokia-medewekers over naar Accenture. Deze werknemers zullen zich in eerste instantie bezig houden met de ondersteuning van Symbian-software, maar 'na verloop van tijd zullen Accenture en Nokia mogelijkheden zoeken om overgedragen werknemers om te scholen en anders in te zetten', meldt Accenture.

Voor Symbian lijkt in de toekomstplannen van beide bedrijven geen hoofdrol te zijn weggelegd: 'Accenture gaat aan Nokia software en diensten leveren voor 'het Windows Phone platform en andere ecosystemen.' Accenture wordt de 'preferred partner' voor Nokia op het gebied van smartphone-ontwikkeling, en bovendien de favoriete dienstenleverancier van het Finse bedrijf.

De bedrijven verwachten een definitieve overeenkomst in de zomer van 2011. De transitie van medewerkers moet eind 2011 afgerond zijn.

In juli 2009 verkochten de Finnen hun bedrijfsonderdeel Symbian Professional Services Operations al aan Accenture. Die divisie houdt zich bezig met ondersteuning aan de makers van mobiele telefoons en van processoren die in de toestellen worden geplaatst.

Geen consequenties Nederland

Bovenop het 'overdragen' van drieduizend werknemers aan Accenture, is Nokia van plan het wereldwijde personeelsbestand vóór eind 2012 terug te dringen met ongeveer vierduizend medewerkers. Het grootste gedeelte hiervan werkt in Denemarken, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Overleg met vakbonden op basis van de geldende regelgeving in deze landen start vandaag.

Volgens een woordvoerder wordt de 'verkooporganisatie in de Benelux in principe niet geraakt door deze plannen'. In Nederland heeft Nokia een kantoor, dat zich enkel met verkoop bezighoudt. Het kantoor staat in Rijswijk.

Symbian en Nokia

Mobieltjesfabrikant Nokia maakte in februari 2011 bekend zijn nieuwe smartphones van besturingssysteem Windows Phone 7 van Microsoft te voorzien. In  november 2010 onderstreepte Nokia zijn toewijding aan het Symbian-platform nog.

Symbian was tot 2009 ondergebracht in een eigen organisatie, waarin diverse fabrikanten deelnamen. Nokia kocht eind 2008 alle andere fabrikanten die deelnamen in Symbian uit en bracht de activiteiten onder in een stichting. Een paar maanden later werd de broncode van enkele versies beschikbaar gesteld als open source. Analisten van Gartner beschouwen dit besluit als mislukt.

Begin november 2010 maakte de Europese Commissie bekend elf miljoen euro te investeren in verdere ontwikkeling van de opensourcevariant van Symbian. Dit bedrag wordt verdubbeld tot 22 miljoen euro door een Europees consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen. Het besturingssysteem wordt voornamelijk gebruikt in toestellen van Nokia, maar door de open broncode is het platform ook bruikbaar in smartphones van andere fabrikanten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3910000). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.