Managed hosting door True

'Datawarehouse kan nog niet in publieke cloud’

Teradata gelooft nog niet in BI vanuit publieke cloud

 

Datawarehouse- en business intelligence-oplossingen kunnen beter niet vanuit een publieke cloud worden aangeboden. Een on-premise server of een private cloud is beter. Dit zegt Teradata's chief development officer (cdo) Scott Gnau. 'Het heeft te maken met beveiliging en te weinig input/output (i/o) prestaties van cloudnetwerken. Daarom zal Teradata nog niet investeren in datawarehouse oplossingen voor publieke clouds.'

Volgens Gnau is het nog niet verstandig om aan datawarehouse oplossingen vanuit een publieke cloud aan te bieden. Er is niet voldoende beveiliging in publieke cloudnetwerken en daarom willen klanten van Teradata, zoals financiële instellingen, daaraan niet beginnen. Verder is er te weinig breedband beschikbaar voor high performance computing (hpc) voor de grote hoeveelheden data. Zo zijn de input/output eisen rond datawarehousing veel hoger dan bij normale webverkeer, aldus Gnau. Bij weinig i/o breedband is dat funest voor het analyseren van data. Verder biedt de publieke cloud geen economisch voordeel voor Teradata, aldus Gnau.

Service Level Agreement

Teradata zegt al sinds 1995 een datawarehouse oplossing vanuit een private cloud te bieden. Dat willen klanten weer wel, aldus Gnau. Volgens hem was de Teradata V2-versie in 1995 een van de eerste wereldwijde datawarehouse cloudoplossingen. Gnau benadrukt overigens dat, als cloudnetwerken voldoende input/output kunnen leveren met een hoge service level agreement (sla), Teradata een publieke datawarehouse cloud wil bouwen. Volgens Gnau bieden de huidige Teradata appliances een hoge utilisatie van 90 tot 95 procent vanuit een private cloud. Dat is meer dan de hardware utilisatie die vanuit een publieke cloud zou worden aangeboden waarbij vaak gebruikt wordt genaakt van virtuele machines (vm's). Verder zouden klanten van Teradata nog weinig interesse hebben voor datawarehousing in de cloud.

De opmerkingen van Gnbau staan haaks op de strategie van concurrenten zoals IBM, Microsoft, HP, Oracle en SAP Sybase die cloudplatformen ontwikkelen waarop business intelligence kan worden aangeboden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3901200). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.