Managed hosting door True

Industrie belooft privacy-check RFID-applicatie

 

De Europese Unie, de rfid-industrie en Eurpese privacybeschermende organisaties zijn het eens geworden over een privacy-framework voor rfid-toepassingen: het 'Privacy and Data Protection Impact Assessment (PIA) Framework for RFID Applications'. Door ondertekening van deze vrijwillige overeenkomst beloven Europese bedrijven zich te houden aan een aantal richtlijnen die de kans moeten verkleinen op privacyschendingen door rfid-toepassingen.

Volgens het PIA-framework moeten bedrijven die rfid-toepassingen inzetten, altijd een risico-analyse uitvoeren, wanneer rfid-tags door een individu worden gedragen of wanneer de toepassing persoonsgegevens verwerkt of eraan gekoppeld is. In dat geval moet het proces gedetailleerd beschreven worden en potentiële privacyrisico's in kaart gebracht. Er moet worden uitgelegd welke technische en organisatorische maatregelen het bedrijf neemt om deze risico's te beperken. Tot slot moet onderzocht hoe groot de kans is dat ondanks deze maatregelen toch persoonsgegevens op straat komen te liggen.

Neelie Kroes

Volgens de Europese Commissie biedt de overeenkomst aan bedrijven de garantie dat hun rfid-toepassingen voldoen aan Europese privacywetgeving. Daarnaast moet het framework Europese burgers beter beschermen.

De overeenkomst is ondertekend door de Europese Commissie, de European Network and Information Security Agency (ENISA), een aantal Europese privacy-organisaties, 'commerciële belanghebben' en GS1. GS1 is een standaardenorganisatie voor de ketenindustrie. 'Het gebruik van het PIA-framework zal het consumentenvertrouwen in de technologie vergroten en daarmee het gebruik van rfid-technologie in Europa', aldus GS1-directeur Miguel Lopera.

'Het is duidelijk dat technologie sneller evolueert dan wetgeving', zei Neelie Kroes tijdens de ondertekeningsceremonie in Brussel. 'De partijen die vandaag aanwezig zijn erkennen dat en hebben besloten dat dit PIA-framework de meest effectieve en efficiënte manier is om de privacy van Europese burgers te beschermen, zonder innovatieve rfid-toepassingen in de kiem te smoren.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3886162). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.