Managed hosting door True

'Tekort hoogopgeleide ICT'er stijgt naar 10.000'

 

Het tekort aan hoogopgeleide ict'ers op de Nederlandse arbeidsmarkt loopt in 2015 op tot ruim tienduizend. Nu de ict-markt langzaam herstelt door een toename van de ict-investeringen, stijgt ook de vraag naar hoogopgeleide ict'ers. Doordat de vraag het aanbod overschrijdt wordt de arbeidsmarkt steeds krapper. Dat stelt brancheorganisatie ICT~Office in de marktmonitor 2011. In 2010 was het tekort aan hoogopgeleide ict'ers ongeveer vierhonderd.

Dit tekort stijgt in 2011 naar 2200 vacatures. Volgens de branchevereniging zijn er in 2011 ongeveer 7500 vacatures voor hoogopgeleide ict'ers. Het aantal mensen dat de arbeidsmarkt betreedt is ongeveer 5300. Dat maakt het verschil van 2200. Het gaat om functies als ict-architect en systeemanalist.

Woordvoerder Michel van Schie van ICT~Office: 'Het probleem is dat afstudeerders op bijvoorbeeld mbo-niveau niet voldoen aan de functie-eisen of niet beschikken over de juiste competenties van de vacatures op hbo of wetenschappelijk niveau.'

De branchevereniging schrijft: 'De ontwikkeling van instroomcijfers van studenten voor ict-opleidingen laat een grillig beeld zien. De totale instroom van studenten in het hoger onderwijs daalde in 2010 met bijna 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor (2009). In vergelijking met de jaren vóór 2009 is er echter wel een stijging zichtbaar in de instroom van ict-opleidingen in het hoger onderwijs.' De branchevereniging stelt dat een grotere instroom van studenten in ict-opleidingen nodig is om op middellange termijn over voldoende goed opgeleide ict'ers te beschikken.

ICT-investeringen stijgen

ICT~Office ziet een gematigd positieve ontwikkeling van de Nederlandse ict-sector. Het voorspelt een groei van 2 procent in 2011 tegenover een groei van 1,1 procent in 2010 en een krimp van 5,8 procent in 2009.

De branchevereniging ziet de algemene werkgelegenheid in Nederland vanaf begin januari 2010 gestaag groeien maar stelt dat ondanks dat voorzichtig herstel de werkgelegenheid voor ict'ers nog niet terug is op het niveau van voor de economische crisis eind 2008.

ICT~Marktmonitor

De ICT~Marktmonitor is een jaarlijks overzicht van cijfers over en trends in de ict-markt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Heliview Research. Dat bureau bevraagt de vijfhonderd bedrijven die lid zijn van de branchevereniging, en ict-gebruikers. De informatie wordt aangevuld met marktinformatie uit diverse bronnen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3882312). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.