Managed hosting door True

Kleinere detacheerder heeft het moeilijk

 

Vele kleinere detacheringsbureaus zullen nog deze zomer kopje onder gaan, verwacht directeur Ron Stomp van ict-detacheerder Avance in Breukelen. Directe aanleidingen zijn de moeilijke markt, druk op de marges en de wens van freelance ict'ers rechtstreeks zaken te doen met opdrachtgevers. Avance kocht vorige week de failliete boedel van branchegenoot Jobstream uit Alphen aan den Rijn.

De markt voor kleinere ict-detacheerders is moeilijk, vertelt Ron Stomp. Vorige week maakte zijn onderneming bekend de failliete branchegenoot Jobstream over te nemen. De kleinere ict-detacheerders zitten in een lastig parket, weet Stomp. 'Met minder dan vijftig ict-specialisten aan het werk is het lastig overleven'. Jobstream had ten tijde van het faillissement veertig mensen aan het werk.

De pijn bij kleine ict-detacheerders komt vooral voort uit de moeilijke markt. Door de transparantie van tarieven staan de marges van de detacheerders onder druk. Freelance ict'ers onderhandelen steeds scherper over hun tarieven. Bovendien kiezen zij er sneller voor om rechtstreeks zaken te doen met opdrachtgevers, wanneer deze daarvoor openstaat.

De kleine ict-detacheerder Jobstream, tot het faillissement op 22 maart 2011 eigendom van directeur Ric Zandvliet, is onder deze marktkrachten bezweken. Het bedrijf raakte in problemen toen de grote opdrachtgever ITSP eind 2010 bankroet ging en rekeningen van zo'n 60.000 euro onbetaald bleven. Bovendien had Jobstream veel overhead- en managementkosten, vertelt Stomp, waardoor het bedrijf er niet in slaagde dit gat uit de krappe marges te dichten.

Helpdesk

Avance probeert de freelancers die voor Jobstream werkten tegemoet te komen door de gewerkte uren over maart alsnog uit te keren. Uren uit eerdere maanden, waarvan de factuur nog open staat, krijgen zij op dit moment nog niet vergoed. Curator Pauline Bergmans van Jobstream maakt nu de balans op om te zien of er onder de schuldeisers nog iets te verdelen valt.

Stomp ziet in de nabije toekomst vooral concurrenten 'aan de onderkant van de markt' verdwijnen. Oorzaken daarvan zijn de outsourcing van dergelijke activiteiten naar lagelonenlanden en de opkomst van cloud computing. Het gaat daarbij volgens hem om detacheringsbureaus die zijn gespecialiseerd in functies als die van helpdeskmedewerker en ict-beheerder.

Massa

Avance is de afgelopen jaren door overnames gegroeid tot een omvang van nu 320 ict'ers onder contract. Eind vorig jaar kocht de onderneming de failliete boedel van ict-detacheerder Albion (twintig man) uit Rijswijk. In oktober nam Avance detacheerder Look@it  (veertig man) uit het Noord-Hollandse Hem over. In april 2008 werd Lanscape gekocht (negentig man). Avance zet deze strategie voort. 'Wij  proberen nu door overnames verder massa te creëren, zodat wij zelfstandig op aanbestedingen kunnen inschrijven', zegt Stomp.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3880527). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.