Managed hosting door True

Benelux pakt cybercriminaliteit aan

 

Cybercrime

Minister Opstelten van Justitie, de Belgische minister van Justitie De Clerck en de Luxemburgse minister van Justitie Biltgen hebben in Maastricht een intentieverklaring getekend voor de gezamenlijke aanpak van cybercriminaliteit. In die tekst benadrukken de ministers het belang van een nauwe samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap om cybercriminaliteit aan te pakken. Onderdeel van de samenwerking is proef met het anti-virus scansysteem Honey Spider Network.

Via dat systeem worden proactief meerdere websites tegelijkertijd gescand op eventuele virussen. Het is de bedoeling dat malware in een vroeg stadium wordt  opgespoord om misbruik en eventuele schade te beperken. Honey Spider Network is onder andere ontwikkeld door Govcert, het cyber security en incident response team van de overheid.

De samenwerking past in de nationale Cyber Security strategie die in februari 2011 door het kabinet is opgesteld. Toen legden de ministeries van Veiligheid en Justitie, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Defensie en Binnenlandse Zaken de Nationale Cyber Security Strategie vast. De strategie moet leiden tot een grotere weerbaarheid van de vitale ict-infrastructuur tegen cyberaanvallen.

Nationale Cyber Security Strategie

Als onderdeel van deze strategie moet er vanaf 21 januari 2012 een 'Nationaal Cyber Security Centrum' operationeel zijn. Deze heeft een soortgelijke taak als het huidige Govcert. Die organisatie spoort internetdreigingen op, geeft informatie en is 24 uur per dag voor overheden beschikbaar voor incident-afhandeling. 

Belangrijk nieuw onderdeel van dit centrum is een 'ICT Response Board', die in tijden van crisis snel moet kunnen adviseren over te nemen maatregelen. Binnen deze board nemen behalve overheden ook vertegenwoordigers uit vitale bedrijfssectoren zitting, zoals uit de bancaire en energiesector. Dat is nodig, omdat 'het overgrote deel van de 'kritische ict-infrastructuur in Nederland nu eenmaal niet in handen is van de overheid', aldus een woordvoerder van Govcert. 'De Nationale Cyber Security Strategie erkent daarom het belang van samenwerking met private partijen.'

De ontdekking van Stuxnet heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze erkenning. Stuxnet is zeer geavanceerde malware die zich richt op industriële procesautomatisering. Veel procescontroletechnologie beschikt niet over de nodige beveiligingsmaatregelen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3878494). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.