Managed hosting door True

Natuurramp Japan leidt tot run op componenten

 

Langzaamaan wordt het effect van de natuurramp in Japan, die afgelopen 11 maart 2011 plaatsvond, voelbaar in de wereldwijde it-markt. Het tekort aan hoogwaardige it-componenten, zoals harde schijven, leidt tot prijsstijgingen. Hardwareleveraniers proberen nu zoveel mogelijk componenten in te kopen om aan klanten te kunnen leveren. Dit meldt onderzoeksbureau Canalys.

Het effect van de aardbeving en tsunami die Japan hebben getroffen is groot, aldus het onderzoeksbureau. Japan is de op twee na grootse economie ter wereld, waardoor de ramp effect heeft op de wereldhandel. It-bedrijven zoals Toshiba, Sony, Panasonic en een aantal componentenleveranciers zijn zwaar getroffen door de ramp. Het gaat hierbij om ongeveer veertig getroffen fabrieken. Fabrieken die niet getroffen zijn hebben echter problemen met aanvoer en hebben een deel van hun werknemers naar huis moeten sturen. Dat heeft effect op het aanbod en prijs van componenten, hoewel er veel andere componentenfabrieken  in China, Zuid-Korea en andere lagelonenlanden staan.

Omar Beyhum, network sales manager bij Smith & Associates, een distributeur van elektronische componenten uit Haarlem, zegt dat prijzen van sommige componenten met 2000 procent omhoog zijn gegaan. 'Sommige van mijn collega's werken zelfs in het weekend omdat de vraag zo groot is en de beschikbaarheid gering.'

Tablets

De getroffen fabrieken in Japan leveren hoogwaardige componenten voor pc's, notebooks, tablets en smartphones.  Het gaat om batterijen, flash-geheugens, processors, harde schijven en displays. Een aantal van deze componenten worden niet in andere landen geproduceerd. Zo wordt de Apple iPad 2 in China gemaakt, maar andere hoogwaardige componenten zoals glasplaten komen uit Japan.

HP LaserJet Printers

Volgens Canalys kan er in het tweede kwartaal van 2011 een tekort ontstaan dat weer leidt tot prijsstijgingen, ook als de productie van componenten op korte termijn wordt hervat. Inmiddels proberen leveranciers en it-dienstverleners zoveel mogelijk componenten in te kopen. Bijvoorbeeld harde schijven van componentenmaker Showa Denko en Linear Tape-Open (LTO) dataopslag van Sony.

HP meldt aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat er misschien tekorten kunnen ontstaan voor zijn HP LaserJet printers. Door de natuurramp heeft HP zijn kantoor in de stad Sendai moeten sluiten. In Japan worden door HP onder andere toners en print engines gefabriceerd. De Japanse markt is jaarlijks goed voor bijna 4 procent van HP's omzet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3861090). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.