Managed hosting door True

Kroes pleit voor EU-regels cloud computing

 

Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale agenda, wil dat de overheid zich meer bemoeit met regelgeving rondom cloud computing. In een blog schrijft ze dat ze samen met lidstaten werkt aan strengere regels. Daarnaast onderzoekt ze of overheden een grotere rol moeten spelen in de standaardisatie van technologie, het gebruik van applicaties en interfaces, dataformaten en interoperabiliteit.

De strengere regelgeving behelst bijvoorbeeld wet- en regelgeving rondom databeveiliging, privacy, allocatie, juridische verantwoordelijkheid, eigendomskwesties en bescherming van de consument.

Voor de standaardisatie van technologie kijkt de commissaris naar de rol die Europa kan spelen in standaardisatie van technologie en het vergroten van interoperabiliteit, door het gebruik van bepaalde dataformaten te verplichten. Dat moet de concurrentie en interoperabiliteit tussen leveranciers vergroten.

Volgens Kroes moet eenduidige regelgeving het vertrouwen van gebruikers van cloud computing vergroten en meer investeerders trekken. 'Dit is belangrijk, we kunnen er niet van uitgaan dat gedragscodes en vrijwillige initiatieven werken (...) Overheden moeten een grotere rol spelen in de regelgeving rondom cloud computing', aldus Kroes.


Cloud computing
De eurocommissaris kondigt ook aan dat Europa het aantal proefprojecten met cloud computing opschroeft. Daarbij krijgt de Commissie advies van de Amerikaanse overheid.

Begin maart 2010 stelden Computable-experts al dat een gebrek aan duidelijke regels en voorwaarden grootschalig gebruik van cloud computing in de weg staat. Zij riepen Kroes toen op tot meer regulering.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3859193). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.