Managed hosting door True

'Crisis is voor ZZP'er voorbij'

 

Veel zelfstandig ondernemers in de ict hebben de crisis in 2010 definitief achter zich gelaten. Dat blijkt uit de zzp-monitor van Myler, een online zzp-platform van Achmea en Numa Group. Myler onderzocht de financiële positie van ruim tweeduizend zelfstandigen over de jaren 2009 en 2010.

Zo zijn de omzetten van de zzp'ers sterk verbeterd. In 2009 had 46 procent van de zzp'ers hetzelfde of een hoger inkomen in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat percentage is vorig jaar gestegen naar 59 procent. Ook konden freelancers meer uren declareren; in 2010 declareerde 76 procent van de ondervraagden evenveel of meer uur per week in vergelijking met 2009. Verder is de financiële positie van de hoogopgeleide freelancers sterk verbeterd; het percentage hoogopgeleide zzp'ers dat niet van zijn inkomen kan rondkomen is in een jaar tijd gedaald van 34 procent naar 26 procent.


Niet vast zitten
Niet alleen hebben hoogopgeleide zelfstandig ondernemers hun inkomen zien verbeteren, ze blijven ook positief over hun omzetverwachting. Een jaar geleden verwachtte 86 procent nog een gelijkblijvende of hogere omzet. Dat percentage is gestegen tot 88 procent. Flexwerkers, zoals zzp'ers, profiteren vaak als eerste van economisch herstel, omdat opdrachtgevers niet voor een langere periode willen vastzitten aan arbeidskrachten.

Verder is uit onderzoek van Myler naar voren gekomen dat zzp'ers meer zijn gaan verdienen. Het percentage ict-freelancers die een omzet hebben van 70.000 euro of meer is opgelopen tot 54 procent. Dat is 11 procentpunt hoger dan een jaar eerder.

Rondkomen
Ook hoogopgeleide zzp'ers hebben de gevolgen van de crisis duidelijk gemerkt. In 2009 kon slechts 66 procent van de hoogopgeleide freelancers nog van zijn inkomen rondkomen. Voor de crisis was er een grote vraag naar zzp'ers, waardoor ze te lage financiële buffers aanhielden. Dit leidde in sommige gevallen tot financiële problemen. Nu het aantal opdrachten sterk stijgt, zijn ook de financiële reserves van de zzp'ers verbeterd. Het percentage zelfstandigen dat van zijn inkomen kan rondkomen is gestegen tot 74 procent.

Ook als freelancers zonder opdrachten zitten duurt het langer voordat zij in financiële problemen komen. Een jaar geleden kwam 61 procent van de zzp'ers binnen zes maanden in financiële problemen. Dat percentage is gedaald naar 56 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3853165). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.