Managed hosting door True

Oracle stopt softwareontwikkeling Intel Itanium

 

Oracle ontwikkelt geen nieuwe software voor het Itanium-serverplatform van Intel. Dat betekent dat alleen nog HP ondersteuning aan Itanium geeft. Oracle, dat nu meer aandacht besteedt aan zijn eigen Sparc-serverplatform, suggereert dat Intel geen grote interesse meer heeft om Itanium verder te ontwikkelen. Intel ontkent dit echter.

Oracle maakt dit bekend na een lange reeks onderhandelingen met het managementteam van Intel. Uit die gesprekken blijkt dat Intel meer focus heeft op de x86-microprocessoren, aldus Oracle. Volgens het bedrijf zegt Intel dat langzamerhand het einde nadert voor Itanium. Dat valt ook op te maken uit verkoopcijfers van analistenbureau IDC. De verkoop van Risc/Itanium Unix-servers viel in 2010 wereldwijd tegen. Het aantal verkochte servers zag een daling van 16,8 procent. De omzet kelderde met 11,6 procent. Alle leveranciers hadden hiervan last. Vooral Oracle kreeg klappen: het zag de afzet van zijn Itanium-servers met 29,3 procent kelderen.


Intel HP-UX
Intel zegt echter dat het Itanium-processoren en -platformen verder blijft ontwikkelen. Onder andere voor HP-UX en andere klanten die Itanium-servers gebruiken. Intel levert onder andere de nieuwe acht-core Itanium-gebaseerde Poulson-processoren die twee keer sneller zijn dan de huidige Intel Tukwila-serverprocessors. Intel werkt verder aan de nieuwe Kittson Itanium-processor. Meer details hierover worden bekend gemaakt op het Intel Developer Forum in Peking, dat in april 2011 plaatsvindt.

HP, Microsoft en Red Hat
Nu Oracle in Itanium niets meer ziet, blijft alleen nog HP over die wel het serverplatform nog wil ondersteunen. Maar HP's nieuwe ceo Leo Apotheker heeft nog niks concreets gezegd over zijn toekomstplannen rond Intel Itanium. Eerder maakten Red Hat en Microsoft bekend geen software meer te ontwikkelen voor Itanium.

Oracle Sparc Exalogic
Oracle zegt wel nog bestaande software voor Itanium-servers te blijven ondersteunen. Het bedrijf zegt nu meer toekomst te zien in zijn eigen Sparc-processors. In december werden nieuwe Sparc-servers en een nieuwe editie van het besturingsplatform Solaris geïntroduceerd. Daarnaast kondigde Oracle een Sparc-gebaseerde versie aan van zijn Exalogic Elastic Cloud-appliance. Deze snelle databaseappliance is ontwikkeld voor klanten die een cloud computing-infrastructuur bouwen. Oracle heeft de Sparc-technologie in huis sinds de overname van Sun Microsystems in 2009.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3853080). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.