Managed hosting door True

'Europese uitbesteding groeit 8 procent in 2011'

 

De Europese markt voor ict-uitbesteding bedraagt aan het eind van 2011 ongeveer 55 miljard euro. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze toename is groter dan in de Verenigde Staten. Dat verwachten analisten van bureau Forrester na onderzoek onder ruim duizend ict-managers. Slechts een derde van de Europese organisaties kiest voor volledige uitbesteding van hun ict-infrastructuur. De meeste besteden liever slechts een deel uit.

Met 55 miljard euro is de markt voor ict-uitbesteding in Europa in 2011 weer terug op het niveau van 2007. Vooral in 2009 en 2010 liepen de uitgaven aan dergelijke activiteiten terug. Dat kwam vooral door de slechte economische situatie.

Een derde van de Europese ondervraagden zegt zijn ict-infrastructuur volledig te hebben uitbesteed of dit binnen een jaar te doen. Volgens de onderzoekers kiezen Europese organisaties vaker voor selectieve uitbesteding van bepaalde ict-taken. Dat doen ze vooral om kosten te besparen, maar ook om risico's te spreiden, om flexibel te zijn en om hun complexe ict-landschap beter te beheren.


Multisourcing
Daarbij kiezen ze steeds meer voor multisourcing, het uitbesteden van ict-taken naar meerdere dienstverleners. Meer dan de helft van de Europese deelnemers aan het onderzoek heeft uitbesteed of beoogt de infrastructuur uit te besteden aan meer dan één leverancier.

Europese organisaties kiezen er vooral voor om het beheer van hun telecom- en netwerkinfrastructuur uit te besteden. Daaronder vallen onder meer het lokale bedrijfsnetwerk (lan), het netwerk tussen verschillende vestigingen (wan) en (internet)telefonie. Volgens de analisten besteden de Europeanen dergelijke activiteiten vaker uit dan in de Verenigde Staten. Dat komt doordat ze vaker en intensiever te maken hebben met telecomaanbieders in andere landen.

Ook de activiteiten van de helpdesk, datacenterbeheer, virtual hosting en beheerdiensten voor mobiele apparaten worden in Europa relatief vaak uitbesteed.

Cloud computing
Cloud computing is ook in dit onderzoek een belangrijk onderwerp. Uit de analyse blijkt dat de respondenten veel twijfels hebben over bescherming van gegevens in de cloud. Aanbieders bieden hun diensten daardoor steeds vaker in deels of geheel afgesloten cloudomgevingen ('private clouds'). Daardoor biedt cloud computing volgens de onderzoekers weliswaar betere gegevensbescherming, maar minder besparing en flexibiliteit.

De ondervraagden gebruiken clouddiensten vooral voor dataopslag, voor dataherstel en voor databeveiliging. De marktvorsers verwachten dat de terughoudendheid van ict'ers tegenover cloud computing langzaam vermindert.

Voor het onderzoek ondervroeg Forrester ruim duizend ict-managers. Bovendien spraken de onderzoekers met twintig ict-dienstverleners, zoals Accenture, Capgemini, Getronics, HP, IBM, Logica, Siemens en T-Systems.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3828292). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.