Managed hosting door True

Test: Wise Registry Cleaner Pro

 

De Wise Registry Cleaner wordt, voor alle duidelijkheid, niet gemaakt door de Amerikaanse firma Wyse (terminalfabrikant). Het is in feite een Chinese softwarefirma met een afdeling in de Verenigde Staten die WiseCleaner.com heet. Register Cleaner bestaat in een Free (gratis) en Pro (commerciële) versie, hoewel je van die laatste ook een probeerversie kunt downloaden.

Beide versies van Registry Cleaners hebben een keurige Nederlandstalige interface. Het voornaamste verschil tussen de Free en Pro versie zit in de optimalisatie. Bij de Free versie is er wel een poetsactie voorzien, maar geen optimalisatie om alles sneller te doen werken. De Free versie kan wel het Register zelf 'defragmenteren' of inkrimpen. En de Pro versie heeft ook functionaliteit aan boord om ze beter scriptbaar te maken voor automatisering. Zo kan de Pro versie de gevonden registerfouten ook exporteren naar een spreadsheet voor verdere verwerking.
Net zoals de andere registerschoonmaaksoftware zoekt Wise Registry Cleaner naar ongebruikte en oude inschrijvingen waaronder bestandsextenties, ActiveX-controls, klassen- en programma-ID's, oninstalleergegevens, gedeelde DLL's, fonts, hulpbestanden, applicatiepaden, pictogrammen, ongeldige snelkoppelingen en meer. Registry Cleaner laat je toe een back-up te maken van het register alvorens wijzigingen aan te brengen.

Gebruik
De gratis versie probeert tijdens de installatie een ask.com toolbar en bijbehorende spyware (toch wat ons betreft) te installeren, maar het is gelukkig uitvinkbaar. De probeerversie doet dat niet. Registry Cleaner toont een dialoogscherm met negen grote functiepictogrammen helemaal bovenaan. Een intelligente ballonhulpfunctie toont welke functie je best als volgende kiest. De negen functies zijn: Scan, Backup, Herstel, Repareer, RegDefrag, Optimalisatie (niet bij Free), Instellingen, Register (niet bij Free) en Hulp. Herstel is het terugzetten van een eerder gemaakte registerback-up. Repareer is wat je kiest nadat een Scan allerlei fouten in het Register vond. RegDefrag is meer een inkrimping of compactering van het Register dan een echte defragmentatie en Optimalisatie is het fijnregelen van allerlei Windows-instellingen om het systeem te versnellen. De scanoptie toont een waslijst registerhoofdstukken die je kunt afvinken. Standaard staat alles aangevinkt. Registry Cleaner presenteert alle gevonden problemen met een groen, oranje of rood schildje. Het groene schildje betekent dat de sleutel probleemloos gewist mag worden, oranje is onzeker en rood mag beslist niet gewist worden. Standaard staan alleen alle groene inschrijvingen aangevinkt voor reparatie. Het functiepictogram 'Instellingen' bevat algemene en geavanceerde opties, plus zwart en witte lijsten voor het register. Je kunt een registerschoonmaak laten uitvoeren direct na het starten van Windows.

Praktijk
Wise Registry Cleaner biedt een aardig aantal opties voor het schoonmaken van het register, maar veel meer functionaliteit dan het gratis CCleaner biedt het niet. Helaas bleven bij onze test alle registerinschrijvingen in verband met VMware Tools staan. Die hadden gewist moeten worden vermits de software gewist was. Niettemin vond dit programma wel enkele tientallen andere te wissen Register-inschrijvingen. Snel is het wel. Conclusie
De gratis versie is verrassend goed bruikbaar als schoonmaakproduct en vindt een hele waslijst fouten in de registers van onze test-pc's met XP en 7. Helaas faalt Registry Cleaner Pro op onze specifieke test. (Zie testmethode in deel 1 voor nadere details.) Het is dus zeker geen perfecte cleaner.

Productinfo
Product: Registry Cleaner Pro v5.88
Producent & Leverancier: ZhiQing Soft Ltd.(WiseCleaner.com); http://www.wisecleaner.com/wiseregistrycleanerpro.html
Adviesprijs (excl. BTW): $19,95/computer (degressieve prijsbepaling en bijkomende korting indien je het samen met de Wise Disk Cleaner koopt)
Systeemvereisten: Windows XP of hoger

Door Johan Ziekhorst, Datatestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3827084). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.