Managed hosting door True

'Rijk hoeft open source niet aan te besteden'

 

De Rijksoverheid hoeft de aanschaf van open source software helemaal niet aan te besteden, zegt directeur Jeroen Verberg van softwareleverancier Hippo. 'De software is in principe gratis te downloaden. Als enkel de dienstverlening eromheen wordt aanbesteed, speelt de discussie over auteursrecht en vrijwaring van de eindgebruiker geen rol.' Verberg reageert op de discussie over het schrappen van de vrijwaringsclausule in de Rijksvoorwaarden voor ict-leveringen (Arbit).

Het Rijk gaat de Arbit-voorwaarden gebruiken bij de inkoop van ict-producten en -diensten. De bepalingen werden eind februari 2011 aangepast om leveranciers van open source software tegemoet te komen. Zij voelden zich benadeeld, met name door het verplichte aanvullende onderzoek naar de herkomst van de software om de overheid te vrijwaren voor claims van derden.

Zelfs als het Rijk dit aanvullende herkomstonderzoek en de vrijwaringsclausule niet had geschrapt, hoeft dat de opensourceleveranciers niet te benadelen, meent Verberg. 'Als de ambtenaren zelf weten wat ze willen doen, kunnen ze de open source software zelf downloaden en daarna alleen de implementatie aanbesteden. En dan maakt het niet uit of het de dienstverlening op open of gesloten source betreft.'


Te weinig kennis
Dat organisaties in de praktijk ook voor de aanschaf van de software een leverancier in de hand nemen, komt doordat ze ervan te weinig kennis hebben. 'Als je toch de gehele oplossing bij de leverancier neerlegt, is het wel relevant dat die leverancier ook makkelijk voor het gebruik van open source in de oplossing kan kiezen. Daarom is de aanpassing van de Arbit-voorwaarden toch wel goed', besluit de directeur.

Hippo is een leverancier van open source software en is gespecialiseerd in content management systemen (cms) en webportals. Zo werd de overheidsportal Rijksoverheid.nl gebouwd met software van Hippo. Dat deze opdracht niet werd aanbesteed, leidde in 2009 tot een felle discussie met branchevereniging ICT~Office. Hippo heeft kantoren in Amsterdam, Montreal en San Francisco. Er werken ongeveer zestig mensen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3823714). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.