Managed hosting door True

IT-boegbeeld Marine blijkt beerput

 

De it-divisie van de Marine, CAMS-Force Vision, was in 2009 nog 'Top ICT-werkgever van het jaar'. Het kreeg dit keurmerk vanwege de uitstekende arbeidscultuur en -voorwaarden. Twee jaar later blijkt de afdeling geteisterd door interne malversaties.

Het rommelt bij CAMS-Force Vision in Den Helder, waar defensiesoftware en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld, aldus De Volkskrant. Bij het marineonderdeel van het Ministerie van Defensie in Den Helder zou er sprake van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Kritische werknemers en hun familieleden zouden worden geïntimideerd. Het ministerie van Defensie is op de hoogte maar geeft geen commentaar. Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld aan minister Hans Hillen van Defensie over het defensieonderdeel, dat in 2009 nog werd uitgeroepen tot 'Top ICT-werkgever van het jaar' door Corporate Research Foundation (CRF) Netherlands. Het keurmerk werd volgens CRF Netherlands gegeven 'op basis van arbeidscultuur, arbeidsvoorwaarden, opleiding en training, werksfeer en werkomstandigheden, interne promotiekansen en zijn innovatieve vermogen'. 


Klokkenluider
Volgens een intern rapport, dat in handen is van De Volkskrant, is het goed mis bij CAMS-Force Vision, onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Er zou misbruik worden gemaakt van dienstauto's en telefoons. Verder zouden hardware zoals pc's zijn gestolen. Werknemers zijn vaak ongeoorloofd afwezig en managers verrijken zich met bonussen en aanblijfpremies.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Defensie Materieel Organisatie (DMO) in opspraak komt. Begin februari 2011 werden bij de DMO-afdeling op de Frederikskazerne in Den Haag ernstige integriteitschendingen waren vastgesteld, zoals diefstal en drugshandel.

CDA-minister Hans Hillen
Bij het DMO-onderdeel in Den Helder schijnt het alle lange tijd te rommelen. Dat begon halverwege 2009 toen een klokkenluider samen met andere werknemers de misstanden op de agenda zette. Op 10 september 2010 kreeg hij op vrijwel alle punten gelijk van een onderzoekscommissie. Sindsdien wordt een groep van negen personen die de klokkenluider steunen het leven zuur gemaakt. Zij worden onder andere aangeduid als 'informanten' en 'verraders'. Ook hun familieleden zoals echtgenoten en kinderen worden lastig gevallen. Het ministerie van Defensie wil van hen af: hun functies zullen vervallen na een reorganisatie.

De PvdA en de SP willen een debat met verantwoordelijk CDA-minister Hans Hillen. Ze willen onder andere weten waarom Hillen de integriteitschendingen niet aan de Tweede Kamer heeft gemeld. Ook willen PvdA en SP dat klokkenluiders en de verantwoordelijke medewerkers worden beschermd. Het ministerie van Defensie geef geen commentaar.

Over CAMS-Force Vision
CAMS-Force Vision is gevestigd in de Nieuwe Haven in Den Helder en staat onder leiding van algemeen directeur en Kapitein Ter Zee (ktz) Huub Geilenkirchen. Het onderdeel bestaat sinds 1967 en is een expertisecentrum van het ressort Zeesystemen. Het is een van de oudste software-ontwikkelbedrijven in Nederland en staat in direct contact met de verschillende vaartuigen van de Koninklijke Marine. CAMS-Force Vision ontwerpt (zware beveiligings)systemen voor fregatten en onderzeeboten van de Koninklijke Marine, maar ook andere diensten aan andere Defensieonderdelen. Zo ontwerpt en integreert CAMS-Force Vision commandosystemen. Er werken rond 165 mensen bij CAMS-Force Vision, zo meldt de website. 120 mensen zijn bezig met software engineering. 75 procent is burgerpersoneel, de overigen zijn in militaire dienst.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3817912). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.