Managed hosting door True

KPN wordt eigenaar van internethub NL-ix

 

Telecomconcern KPN heeft Netherlands Internet Exchange (NL-ix) overgenomen. Dat is het op vier na grootste internetknooppunt ter wereld. Het bedrijf heeft vestigingen op ongeveer veertig locaties door heel Nederland. Zo'n 270 organisaties, waaronder internetaanbieders en datacenterbeheerders, nemen deel in NL-ix. KPN brengt de exchange onder in zijn wholesale-afdeling. Het telecombedrijf krijgt daardoor meer klanten in de wholesale en zakelijke markt.

Een internetknooppunt is een organisatie die het onderlinge ip-verkeer van zijn leden regelt. Deelnemers zijn bijvoorbeeld aanbieders van internet en/of datacenterdiensten.

KPN verbetert door de overname ook zijn positie in de markt voor internet exchange-diensten, voor diensten in en tussen rekencentra en bedrijfskritieke webdiensten. Voor NL-ix is het belangrijkste voordeel van de overname de toegang tot de zakelijke klanten van KPN. Ook kan het knooppunt zijn portfolio uitbreiden met netwerkdiensten van KPN.


AMS-ix
In wereldwijd perspectief telt Nederland twee belangrijke internetknooppunten: AMS-ix en NL-ix. AMS-ix heeft ruim vierhonderd leden en is daarmee het grootste knooppunt ter wereld. Gekeken naar de gemiddelde hoeveelheid data die de organisatie verstouwt (bijna 800 gigabits per seconde), moet AMS-ix zijn Duitse tegenhanger DE-CIX (Frankfurt) voorlaten.

NL-ix telt ongeveer 270 leden en staat daarmee de wereldwijde vijfde plaats. Gekeken naar gemiddelde hoeveelheid dataverkeer (ongeveer 80 gigabits per seconde), moet dit internetknooppunt vele concurrenten voorlaten.

KPN is zelf deelnemer van AMS-ix. Het betreft KPN Mobile, KPN Global Carrier Services en KPN Wholesale Service and Operations. Het is onbekend wat de aankoop van NL-ix voor gevolgen heeft voor KPN's deelname in AMS-ix.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3815118). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.