Managed hosting door True

HP geeft Dell en IBM nakijken op servermarkt

 

HP domineert met zijn Proliant-servers de Nederlandse markt. De hardwareleverancier heeft 62 procent van de markt in handen. Dell en IBM volgen als nummers twee en drie op afstand met respectievelijk bijna een kwart en een tiende marktaandeel. Dit blijkt uit onderzoek door Computer Profile onder 4200 ict-vertegenwoordigers van bedrijven met meer dan vijftig medewerkers.

Het onderzoek van Computer Profile is de afgelopen twaalf maanden uitgevoerd en richt zich specifiek op Intel based servers. In totaal werden er 58.000 servers geïnventariseerd, waarvan er 36.000 een HP Proliant waren. Computer Profile heeft zijn onderzoek uitgespecificeerd over verschillende marktsegmenten en worden de cijfers van 2011 afgezet tegen de cijfers van 2007 en 2009. Alle bevindingen zijn terug te vinden in een marktanalyse.


In kaart is gebracht waar mainframes, midrange en minicomputers worden gebruikt en waar gebruik wordt gemaakt van servers op basis van Intel-processoren (X86 based). Naast merken en modellen is er ook naar het aantal systemen gevraagd.

Dell en IBM

Dell-systemen vormen de tweede grote groep. Iets minder dan een kwart van de geïnventariseerde servers betreft PowerEdge-systemen. Branches die het meest gebruikmaken van Dell-servers zijn de industrie, zakelijke dienstverlening en it- en telecomsector.

IBM sluit de top drie van meest gebruikte Intel based servers. Net iets minder dan één op de tien geïnventariseerde Intel based servers draagt het IBM-stempel. It en telecom, handel en industrie zijn de segmenten waar het grootste aantal IBM-servers staan.

Consolidatie en virtualisatie

Serverconsolidatie en daarna servervirtualisatie zijn twee van de belangrijke trends op servergebied in de afgelopen tien jaar. Zo geeft circa 40 procent van de bedrijfsvestigingen aan dat er gebruik wordt gemaakt van servervirtualisatie, terwijl dat percentage in 2008 nog rond de 10 procent lag. Ondanks deze trends is overall bij de circa vierduizend geïnventariseerde bedrijfsvestigingen in 2007, 2009 en 2011 een stijging waarneembaar in het gemiddeld aantal Intel based servers in gebruik.

In de publieke sector lijkt na 2009 een daling in het gemiddeld aantal Intel based servers op te treden. De financiële sector lijkt al eerder ingezet te hebben op een reductie in het aantal servers. De handel en industrie, samen met de zakelijke dienstverlening de grootste sectoren in aantal bedrijfsvestigingen, vertonen nog steeds een toename in het gemiddeld aantal Intel based servers.

Marktsegmenten

HP neemt in alle marktsegmenten een sterke positie in. Zowel bij multinationals, national enterprises en middelgrote ondernemingen is 56 tot 57 procent van alle geïnventariseerde x86-servers een HP-systeem. Het publieke segment is de uitschieter voor HP; driekwart van de systemen is van HP.

Intel based systemen, anders dan HP, Dell en IBM, komen vooral naar voren bij de middelgrote ondernemingen, namelijk 11 procent van de installed base. Deze 11 procent bestaat uit een groot aantal partijen. Enkele namen die vaker terug komen zijn Super Micro, Fujitsu en Sun Microsystems.

Ontwikkeling aantal per merk

Overal is een stijgende lijn zichtbaar in het gemiddeld aantal Intel based servers per site. Ook per merk komt deze ontwikkeling duidelijk naar voren. Zo bedroeg bij locaties met HP-servers in 2007 het gemiddeld aantal 11,2. In 2009 bedroeg dit bij sites met HP 12,3 en momenteel ligt dit aantal op 12,9. Het percentage bedrijfsvestigingen waar we HP Proliant-systemen aantreffen is in de afgelopen vier jaar licht gedaald naar 65,5 procent in januari 2011. Het percentage bedrijfsvestigingen met servers van Dell blijft rond de 25 procent schommelen in de periode 2007-2011. Het gemiddeld aantal servers in gebruik bij deze locaties is in deze periode gestegen van tien naar 12,3.

Wellicht het meest opvallend zijn de ‘overige' Intel based servers. Ook voor die systemen neemt het gemiddeld aantal toe. Het aantal locaties dat gebruikmaakt van de ‘overige' systemen, loopt echter snel terug. In 2007 stond bij 14,1 procent van de bedrijfsvestigingen servers anders dan HP, Dell en IBM. Aan het begin van 2011 is dat gedaald naar 7,6 procent van de bedrijfsvestigingen. Het lijkt er dus op dat consolidatie en virtualisatie van servers in eerste instantie vooral leidt tot het verdwijnen van de kleinere merken van een locatie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3814341). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.