Managed hosting door True

EITO: crisis IT-markt is voorbij

 

De wereldwijde it-markt herstelt zich krachtig. De totale omzet van hardware, software en dienstverlening komt dit jaar uit op 1,1 biljoen euro, een stijging van 4,4 procent. In 2010 steeg de markt zelfs met 4,9 procent; voor 2012 is de verwachte groei 5,3 procent. Dit meldt het onderzoeksbureau European Information Technology Observatory (EITO). De it-sector speelt weer de rol van trekpaard van de conjunctuur, stelt professor August-Wilhelm Scheer, president van de Duitse branchevereniging Bitkom, partner van EITO.

Volgens de EITO komen de it-bestedingen in 2011 ver boven het niveau uit van voor de crisis. Belangrijke aanjager is cloud computing. In Europa groeit de omzet hieruit met 20 procent per jaar en zal in 2012 goed zijn voor zo'n zeven miljard euro (2009: vier miljard euro).


Nieuwe spullen
De cijfers die de EITO op de CeBIT 2011 presenteerde, gaan alleen over de it-markt. De telecommunicatiebestedingen, goed voor naar schatting ruim één biljoen euro, zijn ditmaal niet meegenomen. Volgens Scheer is het herstel op de it-markt in 2010 vooral te danken aan de hardwarebestedingen. Veel bedrijven en organisaties hadden de vervanging van hardware door de crisis uitgesteld en besloten pas vorig jaar te investeren in nieuwe spullen. 'In 2011 wordt er minder in hardware geïnvesteerd. Daardoor ligt te verwachte groei in 2011 wat lager dan in 2010. Maar partijen gaan, nu ze nieuwe hardware hebben, ook weer investeren in software en diensten. Dat vertaalt zich terug in mooie groeicijfers in 2011 en 2012.'

Landen
Van de it-uitgaven in 2011 (raming: 1,1 biljoen euro) komt 40 procent uit dienstverlening, 38 procent uit hardware en 22 procent uit software. De Verenigde Staten (35 procent) blijven de grootste markt, gevolgd door Europa (28 procent) en het opkomende BRIC (Brazilië, Rusland, India en China: 12 procent). Japan is slechts goed voor 7 procent; de rest van de wereld voor 16 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3809662). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.