Managed hosting door True

BZK: er is niks mis met aangepaste ARBIT

 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken snapt niets van de kritiek dat de aangepaste voorwaarden voor ict-leveringen aan het Rijk (Arbit) strijdig zouden zijn met het aanbestedingsrecht. Dat laat een woordvoerder weten aan Computable. 'Het is ons niet duidelijk waarom de aanpassing in strijd is met het aanbestedingsrecht of -beleid.' Volgens de ambtenaren zijn de wijzigingen in lijn met de doelstelling om leveranciers een gelijke kans op een overheidsopdracht te geven.

Het is de bedoeling dat alle Rijksoverheden bij de inkoop van ict-producten of -diensten de Arbit-voorwaarden gebruiken. Veel marktpartijen vonden dat de oorspronkelijke bepalingen opensourceleveranciers benadeelden. Daarop besloot de overheid onder meer tot het schrappen van artikel 59, dat opensourceleveranciers verplichtte tot aanvullend herkomstonderzoek om het Rijk te vrijwaren van claims van derden.

De aanpassingen leiden ertoe dat het Rijk opensourceleveranciers ineens ongeoorloofd voortrekt, beargumenteren twee advocaten in een opiniebijdrage op Computable.nl. Zij beweren dat de wijziging strijdig met het aanbestedingsrecht is. Bovendien zouden de aanpassingen door tegenstrijdigheden aan alle kanten juridisch rammelen , laat branche-organisatie ICT~Office weten.


Gelijk speelveld
Het ministerie van Binnenlandse Zaken is zich van geen kwaad bewust. Door de aanpassing is juist een gelijk speelveld ontstaan voor leveranciers van open source software ten opzichte van leveranciers van gesloten software, laat de woordvoerder weten.'De Europese aanbestedingsregels hebben onder meer tot doel de leveranciers in de lidstaten een gelijke kans te geven op het verwerven van een overheidsopdracht. De aanpassingen van de Arbit zijn geheel in lijn met deze doelstelling.'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde namens de Rijksoverheid de Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (Arbit) in het voorjaar van 2010 op en wijzigde de voorwaarden in februari 2011.

Dossier ARBIT
Over de Arbit is al veel gezegd en geschreven. Computable stelde een dossier samen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3802093). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.