Managed hosting door True

Datev lonkt naar Nederlandse accountants

 

Het Duitse Datev, een van de grootste leveranciers van auditsoftware, tracht voet aan de grond te krijgen in Nederland. Het bedrijf wil beginnen met een aantal proefprojecten. Het heeft al met Chain11 uit Rotterdam een overeenkomst gesloten voor de distributie van de software. Datev moet in Nederland opboksen tegen partijen als Unit4, Caseware en Innolan.

Datev (omzet: 699 miljoen euro, 5800 werknemers) uit Neurenberg levert software voor belastingconsulenten, juristen, accountants en auditors. Het bedrijf loopt in eigen land tegen de grenzen van de groei aan. Het vizier is daarom de laatste jaren gericht op het buitenland. 'We zijn inmiddels actief in Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Italië en Spanje. Via dit laatste land willen we doorstoten naar Latijns-Amerika', vertelt manager productontwikkeling Hans-Jürgen Hohmeier tijdens CeBIT. 'Daarnaast wil Datev uitbreiden in Nederland, België en op termijn Groot-Brittannië.'

In Nederland zijn veel meer auditors actief dan in Duitsland, vult directielid Wolfgang Stegmann aan. 'In Duitsland werken auditors voornamelijk bij de grote internationale consultancybedrijven, zoals PricewaterhouseCoopers en Ernst & Young. Dit soort partijen zijn in Nederland ook actief en hebben hier grote vestigingen. Daarnaast werken er ook veel auditors bij niet auditing-bedrijven.'


Concurrentie
Nederland is voor Datev dan ook een interessant afzetgebied, al zat het moeten opnemen tegen partijen als Unit4, Caseware en Innolan (Wolters Kluwer). Het Duitse bedrijf heeft eerst gepeild of er onder potentiële klanten überhaupt wel behoefte was aan een nieuwkomer met een alternatief pakket. Op de vorig jaar gehouden Accountancynieuwsdag in Apeldoorn gaf het bedrijf acte de présence en kreeg het genoeg positieve respons om de stap te zetten, zegt Hohmeier. 'Onze software werkt al volgens de ISAs, internationale accountancystandaarden, die de komende jaren ook in Nederland op grote schaal zullen worden gebruikt. Daar waren bezoekers enthousiast over.' Volgens de Datev-manager maakt de software een geïntegreerde papierloze audit mogelijk, inclusief risicoanalyses en rapportages.

Inmiddels ligt er een distributieovereenkomst met Chain11 uit Rotterdam en wil Datev een aantal proefprojecten opstarten. Ook heeft het Duitse bedrijf advies ingewonnen bij de beroepsorganisatie voor registeraccountants Nivra. Het bedrijf richt zich allereerst op auditprojecten voor internationaal opererende kantoren. Mocht het Datev lukken een plek op de Nederlandse markt te veroveren, dan zullen ook kleinere klanten worden benaderd, stelt directielid Stegmann.

Per ongeluk Vlaamse vertaling
De software is vertaald in het Nederland, al ging dat niet vlekkeloos. 'In de testfase merkten de Nederlandse gebruikers op dat er veel Vlaamse woorden werden gebruikt. Bleken we een Vlaamse vertaler te hebben ingehuurd! De vertaling hebben we opnieuw moeten doen. Maar inmiddels hebben we twee versies: een Nederlandse én een Vlaamse, constateert Hohmeier met een lach.

Datev (een samentrekking van Datenverarbeitung = gegevensverwerking) is 1966 gestart als een coöperatie, opgezet door een aantal belastingadviseurs. Als klant moet je eerst lid worden en de leden zijn gezamenlijk eigenaar van het bedrijf. Stegmann benadrukt dat dit niet geldt voor de buitenlandse klanten. 'Die zijn 'gewoon' klant en hoeven geen lid te worden.'

Verhuurmodel
De software van Datev komt beschikbaar voor accountants in een verhuurmodel, waarbij een contract wordt afgesloten voor een jaar. Na dat jaar is de huur per maand opzegbaar. Het contract behelst niet alleen het gebruik van de software, maar ook de updates en de ondersteuning.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3802036). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.