Managed hosting door True

Pvda bezorgd over bankroet Infotechnology

 

Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de Pvda maakt zich zorgen over de gevolgen van het bankroet van epd-beheerder Infotechnology. Zij heeft naar aanleiding van berichtgeving hierover in Computable Kamervragen gesteld aan minister Edith Schippers van Volkgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Infotechnology beheert zo'n 1,5 miljoen tot 2 miljoen elektronische pati├źntendossiers. De curator bezweert dat op korte termijn de dienstverlening is gegarandeerd.

Infotechnology uit Hillegom is gespecialiseerd in het centraal hosten van huisartseninformatiesystemen, zoals Omnihis (Omnihis), Mira (Euroned/CompuGroup Medical AG) en Microhis (iSoft). Curator Mark Aukema van RWV Advocaten spreekt van in totaal zo'n 1,5 miljoen tot 2 miljoen elektronische patiëntendossiers die Infotechnology beheert.


Vragen
Pvda-Kamerlid Kuiken (Pvda) wil van minister Schippers van VWS weten wat zij vindt van de uitspraak van de curator dat het doorleveren van diensten aan huisartsen op korte termijn is gewaarborgd, maar dat dit voor de langere termijn afhangt van het vinden van een overnamepartner. Ook vraagt zij aan de bewindsvrouw of zij kan garanderen dat er geen data verloren zullen gaan en de privacy van de dossiers wordt gewaarborgd.

Een andere vraag van Kuiken is of de minister op de hoogte is gebracht door de Belastingdienst van de financiële problemen van Infotechnology, een van de grotere huisartsautomatiseerders. Ook vraagt zij of de minister parallellen ziet met eerdere problemen bij Famed en LHV Declaratie Direct, twee instellingen met eveneens beheerdiensten op afstand, maar dan op declaratievlak.


Nictiz
Computable berichtte eerder over het haalbaarheidsonderzoek dat het Nationaal ICT-instituut in de zorg (Nictiz) uitvoert naar een keurmerk voor application service providers (asp's), naar aanleiding van het bankroet van Infotechnology. Kuiken wil van de minister een verdere toelichting, met name over de waarborgen over de continuïteit van de dienstverlening die aan zorgautomatiseerders al dan niet worden gesteld.

De woordvoerster van het Nictiz stelde in het Computable-bericht vast dat hoewel Infotechnology gekwalificeerd is als zsp (zorgserviceprovider) voor het leveren van de verbinding met het landelijk schakelpunt (LSP), er geen acuut probleem is ontstaan omdat er nog geen partijen via dit bedrijf zijn aangesloten op het LSP (regelt op nationaal niveau de uitwisseling van patiëntgegevens die lokaal opgeslagen is bij afzonderlijke zorgaanbieders zijn aangesloten). Het Pvda-Kamerlid wil van Schippers weten of het probleem wel acuut zou zijn als er al wel zorginstellingen via Infotechnology met het LSP verbonden zouden zijn geweest.

Curator
Volgens curator Aukema hebben zich veel geïnteresseerden gemeld voor een overname van de activiteiten van de Infotechnology-groep. Hij verwacht binnen een maand een doorstart te kunnen realiseren. De curator stelt verder dat de leveranciers van de datacenters van waaruit Infotechnology de hosting voor zijn klanten verzorgt, de dienstverlening de komende periode zullen voortzetten. Ook de door KPN geregelde verbindingen van klanten naar de datacenters zullen in de lucht blijven.

Bovendien verstrekken de (ict-)leasemaatschappijen die ook een contractuele relatie hebben met klanten van Infotechnology de boedel een beredderingsvergoeding. De curator zegt dat een individuele back-up van epd's in deze situatie niet nodig is.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3790778). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.