Managed hosting door True

RBS haalt uitbesteed werk bij HP terug

 

Royal Bank of Scotland (RBS) haalt bijna alle automatiseringsactiviteiten die HP nu nog uitvoert, voor eind 2012 terug. De bank begint al voor de zomer met het terugbrengen van alle infrastructuurdiensten naar de eigen ict-organisatie in Edinburgh. Bij HP zijn zo'n zeventig medewerkers bij dit werk betrokken. Of zij intern kunnen worden herplaatst is nog onduidelijk.

Het betreft ict-beheeractiviteiten voor de grootzakelijke tak die ABN Amro in maart 2003 voor tenminste vijf jaar uitbesteedde aan EDS (later in handen van HP). ABN Amro werd in 2007 verkocht aan het bankenconsortium Fortis, Banco Santander en RBS, waarbij de Schotse bank de grootzakelijke activiteiten overnam.

DNB-verzoek
Volgens een zegsvrouw van RBS trekt de bank zich op verzoek van De Nederlandsche Bank voor eind 2012 terug uit de datacentra van ABN Amro. Dat heeft te maken met de nieuwe situatie rond ABN Amro na de mislukte overname door Fortis en het staatsingrijpen (de fusie tussen Fortis Bank Nederland en ABN Amro). DNB vindt het geen ideale situatie wanneer een andere bank gebruikmaakt van de datacentrafaciliteiten van de 'nieuwe' staatsbank ABN Amro.

Het verzoek van DNB vormde voor RBS echter ook aanleiding om zich te heroriënteren op de ict-strategie in Nederland. Daarbij koos de Schotse bank voor inbesteding, omdat het volgens eerdere berichtgeving automatisering als te cruciaal beschouwt om het aan derden over te laten en in Edinburgh zelf al het it-beheer uitvoert.

Werk verliezen
Het vijfjarig infrastructuurcontract met HP/EDS is een paar keer verlengd, maar loopt deze zomer af en wordt niet meer verlengd. Dan wordt ook begonnen met het overbrengen van de it-taken naar het RBS-computercentrum in Edinburg. Volgens Gerard van Hees, bestuurder bij FNV Bondgenoten, verliezen zo'n zeventig medewerkers van HP hiermee hun huidig werk. Of ze een nieuwe functie binnen HP kunnen krijgen of direct komen te vallen onder het sociaal plan is nog onduidelijk, aldus Van Hees. De woordvoerder van HP Nederland meldt: 'We zijn op dit moment samen met de ondernemingsraad en de betrokken medewerkers in gesprek om te kijken welke gevolgen deze stap heeft en welke afspraken we gaan maken.'

Er loopt nog wel een contract door waarbij HP applicatiebeheer en -ontwikkeling voor RBS uitvoert. De zegsvrouw van RBS kan niet zeggen of dit werk uiteindelijk ook teruggaat naar RBS. Verder stelt zij dat er beperkte datacentercapaciteit afgenomen blijft worden voor specifieke Nederlandse behoeften.

Hoog in vaandel
Naast het RBS-deel voert HP nog steeds een groot deel van het oude EDS-contract uit, maar dan voor het 'nieuwe' ABN Amro. Bij dit werk zouden nog bijna vijfhonderd medewerkers betrokken zijn. ABN Amro was nog niet in staat een reactie te geven, maar de kans dat de bank dit ict-deel terugneemt, is klein, omdat de bank uitbesteding hoog in het vaandel heeft gestaan. Vorig jaar continueerde ABN Amro nog zijn infrastructuurcontract met IBM, alsook andere overeenkomsten (applicatiebeheer: Tata en Infosys, netwerkbeheer: Verizon en spraak: KPN/Getronics). Wat precies met het 'EDS-deel' (langjarige verlenging of het overbrengen naar IBM en/of Tata of Infosys) gebeurt, is nog onduidelijk.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3787921). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.