Managed hosting door True

Vijf procent providers gebruikt secure routing

 

toetsenbord online internet muis

Ongeveer driehonderd van de ongeveer zevenduizend providers in Europa, Rusland, Midden-Oosten en delen van Centraal Azië maken inmiddels gebruik van de Resource Public Key Infrastructure (RPKI). Dat zegt product manager Alex Band van RIPE NCC. RPKI maakt het mogelijk om om te kiezen tussen conflicterende ip-routes op basis van echtheidscertificaten (secure routing).

'Via RPKI-certificaten kunnen providers controleren of een andere provider echte de legitieme eigenaar is van een bepaald adresblok', vertelt Alex Band. Hij is productmanager bij RIPE NCC. Dat is de vereniging die de ip-adressen verdeelt onder de zevenduizend providers in Europa, Rusland, Midden-Oosten en delen van Centraal Azië. Iedere internet servcie provider in die regio, of deze zich in Wladiwostok, Lissabon, Dubai of Amsterdam bevindt, neemt voor nieuwe blokken met ip-adressen contact op met deze organisatie aan de Singel in Amsterdam.

Internetorganisatie RIPE is in januari 2011 begonnen met het uitreiken van RPKI-certificaten aan de netwerken van internet service providers. De organisatie hoopt providers ervan te kunnen overtuigen internetverkeer alleen door te sturen aan gecertificeerde netwerken.

Dat wordt steeds belangrijker, aldus Band. 'Vanaf de jaren tachtig weet de internetgemeenschap al dat routingprotocol BGP eigenlijk beveiligd moet worden. Sinds de millenniumwisseling wordt erover gediscussieerd, maar het is een moeilijke discussie omdat providers hun autonomie niet willen verliezen. Het internet is oneindig veel groter en complexer geworden, en daarmee de belangen. Het wordt steeds belangrijker dat we een solide infrastructuur hebben, zodat het internet altijd blijft draaien.'


Internet moet solide zijn
Daar komt bij, dat nu de IPv4-adressen aan het opraken zijn, de kans toeneemt dat providers claimen ip-adressen te bezitten die nooit aan hen zijn uitgedeeld, aldus Band. Daarnaast is het een kwestie van tijd voordat internetcriminelen het routingsysteem van het internet gaan misbruiken, zo vertelde onderzoeker Benno Overeinder van NLnet Labs eerder aan Computable.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3780117). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.