Managed hosting door True

'Maatregelen ICT-projecten overheid te zwak'

 

De maatregelen die de overheid neemt om grote ict-projecten beter beheersbaar te maken en meer openheid te bieden, zijn onvoldoende krachtig. Zo is de belangrijkste maatregel, het per ministerie aanstellen van een chief information officer (cio), nog niet volledig geïmplementeerd. Invulling van zijn of haar taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn nog niet bij elk ministerie staande praktijk. Dat blijkt uit een evaluatie in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het kabinet heeft in het verleden vier maatregelen opgesteld ter verbetering van de beheersbaarheid en de kwaliteit van informatiemanagement bij grote ict-projecten bij de overheid. Aanleiding daarvoor waren problemen bij de uitvoering van enkele projecten. Er werd een stelsel van cio's voorgesteld en zijn afspraken gemaakt over beheersmaatregelen, opleidingstrajecten en de wijze waarop de Tweede Kamer over projecten wordt geïnformeerd.

De bestaande maatregelen zijn onvoldoende krachtig om tot daadwerkelijke beheersing van grote projecten te komen, stelt de externe adviescommissie in een brief (pdf). Ict heeft volgens de adviseurs een cruciale rol bij het realiseren van de ambities uit het regeerakkoord. Ze roepen de directeuren binnen de ministeries op om zich ook verantwoordelijk te voelen voor het ict-deel van grote projecten. 'Opdrachtgevers moeten in staat zijn hun rol goed in te vullen en de positieve en negatieve eigenschappen van ict op de juiste waarde kunnen inschatten.'

Gezagspositie
Uit de evaluatie blijkt de noodzaak van aanvullende acties om de positie van de cio en de beheersmaatregelen te versterken. Zo zouden de cio's een gezagspositie moeten krijgen, bijvoorbeeld door ze beslissingsbevoegdheid over ict-budgetten te geven. De cio zou een zelfstandige functie met oegang tot de bestuursraad moeten zijn, in plaats van een rol die bij een bestaande functionaris ligt.

Bovendien volgt uit de evaluatie de aanbeveling om een rijksbreed projectenportfolio in te richten. Daarmee kunnen ict-projecten efficiënter en in onderlinge samenhang worden beheerst.

De evaluatie van de maatregelen werd uitgevoerd door Capgemini Consulting.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3776289). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.