Managed hosting door True

ZZP'er wil liefst rechtstreeks zaken doen

 

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) doen het liefste rechtstreeks zaken met opdrachtgevers, zonder dat er partijen structureel tussen zitten. Toch is de zzp'er wel te spreken over de eenmalige provisie die soms wordt uitgekeerd bij geslaagde bemiddeling. Dit blijkt uit onderzoek van bemiddelaar RulersGroup onder bijna zeshonderd Nederlandse zzp'ers die als ict-professional werken.

Zzp'ers zien dus graag dat de keten tussen hen en opdrachtgever gevrijwaard is van intermediairs. Toch zijn zzp'ers wel zo reëel dat ook zij in de ict-markt actief zijn. Voorrang bij matching wordt minder interessant gevonden, maar scoort nog wel steeds een dikke voldoende ten opzichte van het bij een zzp'ers-concept aangesloten zijn. Wat zzp'ers dan weer wel weten te waarderen is beloning voor het aandragen van collega-zzp'ers bij opdrachtgevers.

Kwaliteitsaspecten
De reden dat zzp'ers liever geen intermediairs in de keten is, moet gezocht worden in de hoek van de kwaliteit. Zzp'ers vinden namelijk dat bemiddeling botst met het leveren van kwaliteit, aldus RulersGroup. Kwaliteitsaspecten worden dan ook als zeer belangrijk ervaren door zzp'ers. Een bepaalde gedragscode vinden zij daarbij het belangrijkst, gevolgd door geverifieerde referenties en documenten zoals Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en diploma's. Ook een objectief competentieprofiel en kwaliteitseisen op het cv worden door zzp'ers belangrijk gevonden.

Naast kwaliteit schroomt de Nederlandse zelfstandige in de ict-markt samenwerking niet. Uit het RulersGroup-onderzoek blijkt dat eigenlijk alle samenwerkingsvormen als positief worden betiteld, maar de absolute nummer één is het behoud van vrijheid door als zzp'er samen te werken met wie de zzp'er maar wil. Andere punten die als plezierig worden ervaren zijn deelname aan netwerkconcepten, exclusiviteit in die netwerkconcepten, meedenken over de koers van het netwerkconcept en ondersteuning bij het gezamenlijk meedoen aan openbare aanbestedingen.

Marges
Uit het onderzoek van Rulersgroup bleek ook al dat zzp'ers de marges van de intermediairs te hoog vinden voor het werk dat ze verrichten. De rol van de intermediairs wordt niet positief beoordeeld, al is men vaak wel afhankelijk van dergelijke partijen om aan opdrachten te komen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3776224). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.