Managed hosting door True

'Open source biedt concurrentievoordeel'

 

Open source software wordt binnen organisaties steeds vaker aangeschaft, omdat het concurrentievoordelen biedt in combinatie met kostenbesparingen. Dit meldt onderzoeksbureau Gartner op basis van een onderzoek waar meer dan vijfhonderd it-beslissers aan meewerkten. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt open source te gebruiken als belangrijk onderdeel van de it-strategie.

Gartner ondervroeg eind vorig jaar 547 it-beslissers uit elf verschillende landen over de adoptie en het gebruik van open source software (oss) binnen hun organisaties. Ruim één derde van de ondervraagde it-beslissers zegt dat open source software hen meer flexibiliteit en innovatie biedt. Open source software helpt verder in het verkorten van ontwikkelingstrajecten en het versnellen van procurement-processen, aldus de ondervraagden.

Open source als optie
Ongeveer 22 procent van alle ondervraagde it-beslissers zegt dat ze open source software over alle afdelingen binnen de organisatie toepast. 46 procent zegt dat open source software slechts binnen een paar specifieke afdelingen of voor tijdelijke projecten wordt toegepast. 21 procent zegt open source software als optie te overwegen binnen hun organisatie.

Ondanks dat de interesse in open source toeneemt, heeft nog maar 33 procent echt een uitgekristalliseerd beleid rond het gebruik van deze software. Een belangrijke reden om open source software als onderdeel van het it-beleid op te nemen, is dat het concurrentievoordelen biedt, aldus de respondenten. ‘Dat gebeurt zeker als open source software op een unieke manier binnen de strategie van een organisatie wordt toegepast', aldus Laurie Wurster, onderzoeksdirecteur bij Gartner.

Commerciële diensten
Dat is mogelijk door een aantal factoren. Zo is er binnen it-afdelingen steeds meer kennis en kunde over open source software, waardoor het vaker wordt toegepast. De perceptie van open source wordt ook breder. Het is niet alleen meer goedkope software om kosten te besparen, maar het voegt waarde aan de zakelijke strategie van een bedrijf toe. Tot slot bieden it-dienstverleners en serviceproviders vaker commerciële diensten aan die gebaseerd zijn op open source software. Dat geldt voor zowel bedrijfskritische als niet-bedrijfskritische omgevingen.

De open source software oplossingen worden veelal toegepast voor databeheer en integratie, applicatieontwikkeling, integratie, architectuur en revisie van it-omgevingen. Ook worden open source softwareoplossingen steeds vaker gebruikt voor het verbeteren en moderniseren van zakelijke processen, beveiliging en compliance, datacenterconsolidatie en virtualisatie.

Gesloten software
Volgens Gartner betekenen de ontwikkelingen dat open source software binnen organisaties een algemeen onderdeel binnen de it-straegie is geworden. In 2005 had gemiddeld 10 procent van organisaties open source software omarmd. De komende achttien maanden wordt dat ongeveer 30 procent. Daarentegen neemt het gebruik van gesloten (proprieraty) software af, zo besluit Gartner.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3774461). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Opensource is prima toe te passen in de gemiddelde organisatie.
denk aan proxy of antispam of file/print server of email server.

Onze organisatie draait qua servers voor 90% opensource.
alleen 1 windows server als print server vanwege slechte xerox linux drivers.

Niet iedere organisatie is 100% linux geschikt. Een goede inzage in het gebruik van welke noodzakelijke software nodig is, is natuurlijk erg belangrijk.

opensource wilt ook niet altijd zeggen dat het gratis is, zo hebben wij zarafa wat lijk op MS exchange, alleen voor deze software betalen we. Werkplekken is een andere zaak, gebruikers zijn nog niet toe aan b.v. een linux desktop, dus onze pc's draaien gewoon Windows XP of Windows 7. en onze virtualisatie is ook gratis op basis van Xen.
Onze kosten per werkplek zijn 70% lager dan al zouden we 100% MS draaien.

Opensource is ook indien er goed over is nagedacht.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.