Managed hosting door True

'Bekijk schaalvoordelen van IT-offshoring'

 

Bij het offshoren van it-werkzaamheden, zoals ontwikkelwerk, moeten managers vooral letten op schaalvoordelen. Puur sturen op kostenvoordelen geeft een vertekend beeld van het rendement van de uitbesteding. Dat bepleit deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Delft Rini van Solingen in een opiniebijdrage bij Computable. Hij maakt een SWOT-analyse van sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen van it-offshoring.

In zijn opiniebijdrage probeert Van Solingen een eerder geplaatste opiniebijdrage te verduidelijken nadat ophef ontstond over dat artikel waarin hij vijf observaties met betrekking tot it-offshoring deelt. Na een beperkt onderzoek van Computable bleek zelfs dat de Nederlandse ict-markt offshoring vreest.

Sterk aan te bevelen
‘Het waarborgen van opbrengsten en het neutraliseren van nadelen zal een integraal onderdeel moeten zijn van de uitvoerende processen in offshoring' aldus Van Solingen. ‘De praktijk laat zien dat waardegedreven, kortcyclische en flexibele werkwijzen, zoals bijvoorbeeld Scrum, een uitkomst bieden om structuur te bieden aan de uitvoeringsprocessen in offshore softwareontwikkeling. Om een goed beeld te krijgen en een juiste beslissing te nemen is het zoeken van (externe) expertise in dit soort beslisprocessen daarom ook sterk aan te bevelen.'

Toch is de markt argwanend en terughoudend met betrekking tot it-offshoring. Het overgrote deel denkt namelijk dat offshoring banen kost of dat de kwaliteit van het werk zal afnemen. Onterecht meent Van Solingen. ‘De belangrijkste aanbeveling is om vooral naar de schaalvoordelen van offshoring te kijken en niet alleen naar de mogelijke kostenvoordelen. It-investeringen gaan namelijk niet om de kosten maar om het rendement. De opbrengsten zijn in ons vak wezenlijk belangrijker dan de kosten. Het waarborgen (en meten!) van die opbrengsten, in termen van kwaliteit, doorlooptijd en rendement mag dan ook nooit worden vergeten. Dat geldt niet alleen voor offshoring; zonder opbrengsten is elke investering immers waardeloos.'

Lees hier de opiniebijdrage van Rini van Solingen en bekijk zijn SWOT-analyse met betrekking tot it-offshoring.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3758625). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.