Managed hosting door True

Film reconstrueert rol ICT bij beurscrash

 

De Nederlandse documentaire 'Money & Speed: Inside the Black Box' reconstrueert de razendsnelle crash zonder een direct duidelijke oorzaak op de Amerikaanse financiële markten van mei 2010. Na twintig minuten keerden de markten terug op hun normale niveau. Regisseur Marije Meerman onthult een mondiaal financieel systeem dat volledig afhankelijk is geworden van automatisering. Van de documentaire is een iPad-app gratis beschikbaar.

Op donderdagmiddag 6 mei 2010, om 14.42:44 uur en 75 milliseconden, stortten de Amerikaanse financiële markten om niet direct aanwijsbare redenen en met ongekende snelheid in, om vervolgens na twintig minuten tot het oude niveau terug te keren. Regisseur Marije Meerman gaat in de documentaire 'Money & Speed: Inside the Black Box' naar het geautomatiseerde hart van de beurswereld om erachter te komen wat er precies gebeurd is.

Aan de hand van gesprekken met direct betrokkenen en experts en met behulp van datavisualisaties tot in de milliseconde bouwt zij een reconstructie van deze snelste en diepste daling ('flash crash') van de Amerikaanse beurzen ooit. Meerman spreekt onder meer met Paul Wilmott (wiskundige), George Dyson (wetenschapshistoricus), Eric Scott Hunsader (data-analist), Gregg Berman (SEC financieel toezichthouder) en Rishi Narang (fondsbeheerder).


Touchdoc
Volgens de maakster onthult de film een mondiaal financieel systeem dat van een netwerk van gereguleerde handelsvloeren geworden is tot een netwerk van zwarte dozen, dat niet transparant is en waar gehandeld wordt met de snelheid van het licht zonder duidelijke roergangers. Meerman stelt dat het hoger management en de financiële toezichthouders geen idee hebben van wat zich exact in de computer- en netwerkapparatuur afspeelt. Parallel hieraan wil zij met de documentaire ook de hedendaagse verhouding tussen mens, markt en machine schetsen.

'Money & Speed: Inside the Black Box' wordt maandag 31 januari 2011 als een aflevering van het programma Tegenlicht op tv uitgezonden. Na de uitzending wordt de documentaire als een downloadable iPad-app gratis aangeboden in de app-store. De iPad-versie biedt de gebruiker de mogelijkheid zelf de financiële data te verkennen en onderzoeken. Voor deze 'touchdoc' heeft Meerman de hulp ingeroepen van data-ontwerpbureau Catalogtree.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3754026). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.